Reclama1

luni, 1 septembrie 2014

Acum 75 de ani a început al Doilea Război Mondial, cea mai sângeroasă conflagrație din istoria omenirii


(VIDEO) Acum 75 de ani a început al Doilea Război Mondial, cea mai sângeroasă conflagrație din istoria omenirii



septembrie 1939 Germania Nazistă a invadat Polonia, în urma unei înțelegeri pe care a avut-o cu Uniunea Sovietică doar cu o săptămână mai devreme, parafată prin semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.


Practic aceasta a fost ziua în care a fost declanșat cel de-al Doilea Război Mondial, în condițiile în care aliații continentali ai Poloniei (Regatul Unit și Franța) au declarat război Germaniei pe 3 septembrie, gest urmat la scurtă vreme de Canada, Australia și Noua Zeelandă. Invazia a început pe 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, și s-a încheiat pe 6 octombrie, odată cu ocuparea întregii Polonii de agresorii germani și sovietici.
Pe 17 septembrie 1939, Armata Roșie sovietică a atacat regiunile răsăritene ale Poloniei în cooperare cu Germania. Sovieticii ocupau zonele convenite în anexa secretă a Pactului Molotov-Ribbentrop, care împărțea Europa Răsăriteană între sferele de influență sovietică și nazistă. Trebuind să facă față luptei pe două fronturi, guvernul polonez a decis că apărarea în zona capului de pod românesc nu mai era posibilă și a ordonat evacuarea trupelor și tezaurului Băncii Naționale prin România neutră. Până pe 1 octombrie, trupele germane și sovietice au ocupat în totalitate teritoriul polonez, dar Guvernul de la Varșovia nu s-a predat niciodată. În plus, o mare parte din soldații armatelor terestre și aeriană poloneze au fost evacuați în România și Ungaria. Numeroși militari polonezi evacuați au emigrat pentru a se alătura nou create Armate poloneze din Franța, din Siria sub mandatul francez și din Regatul Unit.
Pe lângă o parte din Polonia, Uniunea Sovietică s-a ales în urma acestei înțelegeri și cu cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia.
Ulterior, conflagrația a căpătat conotații globale, în special începând cu 1941, când foștii aliați, Germania și Uniunea Sovietică au intrat în război
Cel puțin 60 de milioane de oameni și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial dintre aceștia 25 de milioane de soldați și 35 de milioane de civili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu