Declaraţia de la Geneva, pe înţelesul tuturor
Declaraţia de la Geneva este rezultatul a şapte ore de negocieri trilaterale între Rusia, SUA şi EU. Conform surselor citate de ITAR-TASS, prezenţa ucraineană a fost pur formală, „ministrul de externe” al juntei de la Kiev fiind „expulzat” într-o cameră adiacentă ca să nu încurce procesul. În final s-a ajuns la un set de principii pe care oricum nu le va respecta nimeni, dar care vor fi foarte utile în contextul evenimentelor ce urmează să se desfăşoare în perioada imediat următoare.
Ce a obţinut Rusia: amnistierea din oficiu a tuturor activiştilor federalişti, demararea reformei constituţionale cu participarea regiunilor din sud-estul Ucrainei, cererea de oprire a violenţei, dreptul de a supraveghea desfăşurarea misiunii OSCE care va veni în Ucraina. Mai mult, deşi în document se face apel la dezarmarea tuturor structurilor paramilitare, Rusia nu şi-a asumat răspunderea pentru acest proces, iar reprezentanţii sud-estului federalist nu s-au prezentat la negocieri. În schimb, Kievul acum va avea obligaţia să-i dezarmeze pe radicalii de la Pravîi Sektor şi alte structuri neonaziste. „Guvernul” de la Kiev nu va îndeplini această cerinţă, ceea ce va da Moscovei şi federaliştilor ample posibilităţi de a specula impotenţa autorităţilor nelegitime din Ucraina.
Ce a dorit şi ce nu a obţinut „guvernul” de la Kiev:
Moscova nu a recunoscut „autorităţile” ucrainene. Rusia nu a recunoscut „alegerile prezidenţiale” din 25 mai. Cuvântul „Crimeea” nu a fost menţionat nici măcar o dată în textul declaraţiei. Rusia nu a promis că nu va utiliza forţa pe teritoriul Ucrainei şi nici nu a promis să nu ţină trupe pe frontiera ucraineană. Moscova nu s-a angajat să contribuie într-un fel la dezarmarea federaliştilor, ci din contra a inclus în text principiul conform căruia negocierile vor trebui purtate în interiorul Ucrainei, adică pe linia Kiev – Doneţk, egalând în drepturi „guvernul” de la Kiev şi mişcarea federalistă din sud-estul ţării.
Cum va evolua situaţia? La câteva ore după semnarea declaraţiei de la Geneva, „guvernul” de la Kiev a încălcat-o prin decizia de a continua operaţiunea militară în regiunile controlate de rebelii federalişti, anulând practic rezultatul discuţiilor diplomatice. Dacă junta pro-americană, sub conducerea „consultanţilor” de la CIA, va insista asupra declanşării războiului civil, Rusia va avea toate motivele să intervină militar, invocând inclusiv neputinţa sau lipsa de dorinţă a SUA de a-şi forţa marionetele de la Kiev să respecte angajamentele asumate de la Geneva.
Sursa: http://romanian.ruvr.ru
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_18/Declaratia-de-la-Geneva-pe-intelesul-tuturor-8925/
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_18/Declaratia-de-la-Geneva-pe-intelesul-tuturor-8925/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu