Reclama1

duminică, 18 ianuarie 2015

EXCLUSIV Culisele unui nou partid de dreapta. Ce pregătește Daniel Fenechiu / INTERVIU

EXCLUSIV Culisele unui nou partid de dreapta. Ce pregătește Daniel Fenechiu / INTERVIU


Fostul presedinte al deputatilor PPDD, Daniel Fenechiu, construieste in aceste zile, alaturi de mai multi colegi din PPDD, un nou partid de dreapta. Intr-un interviu pentru stiripesurse.ro, avocatul spune că saptamana viitoare va incepe strangerea de semnaturi pentru "Partidul Național Democrat" si ca nu si-a propus un partid al parlamentarilor, desi a avut si va mai avea discutii pe acest palier. "Un partid pentru oameni" este ideea de baza a viitoarei formatiuni politice.


Stiripesurse.ro: - Ce fel de partid construiți, ce doctrina va avea si ce proiecte concrete aveti in pregatire?


Daniel Fenechiu
: - Un partid nou, cu oameni noi, competenți și integri. O alternativa la actuala clasa politica. În România ultimilor 25 de ani, doctrinele au rămas la un nivel pur teoretic. Chiar premierul Ponta a avut o mulțime de măsuri de dreapta, de partea cealaltă, în partidele așa-zis de dreapta putem găsi o sumedenie de măsuri de stânga.

În același timp, putem constata că perioadele însemnate de progres și prosperitate din istoria României sunt strâns legate de partide de dreapta și centru-dreapta, doctrină pe care o vom adopta și noi.

Mai mult, consider că, în actualul context european și mondial, inițiativa și competiția onestă sunt singurele manifestări capabile să genereze prosperitate, dezvoltare și care pot împinge lumea înainte. Mâna întinsă către stat nu va rezolva niciodată problema, iar generațiile viitoare vor plăti datoriile generate de incompetența și corupția guvernanților. Cine a muncit o viață, trebuie să-și primească pensia meritată, cine are un necaz trebuie sprijinit de stat, dar cine poate să muncească,va trebui să treacă la treabă...

- Cine anume din parlamentarii PPDD va face parte din acest partid si spre care alte formatiuni politice sau parlamentari independenti va indreptati? Cati membri estimati ca va avea grupul parlamentar al noului partid?


- Nu mi-am propus sa creez un partid al parlamentarilor - cum vad ca si-au propus domnii Geoana si Vanghelie, ci un partid al oamenilor. Al oamenilor care vor sa faca parte dintr-un partid format din oameni competenti si cinstiti.

Evident am avut discutii si cu parlamentarii care imi sunt apropiati, mare parte dintre acestia fiind cei alesi pe listele PPDD, feed-bach-ul fiind - asa cum anticipam, unul pozitiv...Am constatat ca exista interes si din partea unor colegi parlamentari alesi pe listele altor partide, exista chiar discutii in acest sens, insa nu pot in acest moment sa va spun mai multe...Ceea ce va pot spune insa este ca nu sunt singur...La inceputul saptamanii vom avea o intalnire cu cei interesati de noul proiect, dupa care o sa va dau si cifre...Cand vor fi sigure...

- Cand veti lansa partidul, in ce stadiu minim vreti sa aveti structurile teritoriale?


- Saptamana viitoare incepem strangerea de semnaturi. Cat despre structuri, pot sa va spun ca stam bine... Avem minim 2-3 oameni la nivelul fiecarei localitati, oameni cinstiti, care vor sa faca parte dintr-un partid onest si care au exercitiul lucrului in echipa. Este suficient - zic eu, pentru aceasta etapa...

- Cum se numește si cand il veti lansa?

- Denumirea va fi Partidul Național Democrat. Tot ce vă pot spune este că nu vom avea o lansare cu festivități ultra-costisitoare pe Arena Națională și oameni aduși prin metode „clasice”.

- Cum se va pozitiona acest nou partid pe scena politica vizavi de actualul Guvern?

- Politica trebuie făcută pentru oameni, nu pentru clasa politică și camarila ei. O măsură bună e bună, chiar dacă provine chiar de la cel mai mare adversar politic, iar măsură proastă e proastă, chiar dacă vine de la un aliat.

- Ce va aduce nou acest partid în politică?

- O abordare noua -simpla, profesionista si transparenta - si multi oameni noi...Am învățat în ultimii 25 de ani că fără competență și cinste nu putem atinge acest deziderat.

- Cine va asigura, pentru inceput, functia de presedinte al noului partid?

- Pana la primul congres, probabil ca eu voi asigura coordonarea proiectului. Evident nu singur, ci impreuna cu colegii cu care pornesc la drum... La congres va putea candida absolut orice membru al partidului, care va indeplinii condițiile de competență, integritate și proiect politic.

- Cum comentati intentiile de infiintare a mai multor partide (Monica Macovei, Mircea Geoana, Sebastian Ghita, Nicusor Dan)?

- Într-o țară democratică dreptul la asociere este garantat prin Constituție, iar statutul de partid politic parlamentar ți-l dă electoratul prin vot. Din păcate, în România principiul constituțional al asocierii este îngreunat de o lege restrictivă, făcută de partidele mari pentru a bloca din fașă orice încercare de a le diminua monopolul politic și, deci, de a schimba ceva în politică.

Personal nu cred ca oamenii care au facut parte, pana mai ieri, din partide care au guvernat Romania- si sunt partasi la situatia de astazi, mai pot fi o solutie cum si-o doresc romanii, dar verdictul il va da electoratul..

- Exista mai multe speculatii si calcule privind prabusirea Guvernului Victor Ponta. Dumneavoastra pe care o vedeti sa aiba cele mai mari sanse?

- Nu comentez speculatiile, insa este evident ca orice calcul trebuie sa porneasca de la aritmetica parlamentara...Personal nu sunt foarte optimist in ceea ce priveste o iminenta cadere a Guvernului Ponta dar orice este posibil...

- Cine ar trebui sa fie Premier?

- In orice situatie, Premier trebuie sa fie persona desemnata de Presedinte, dupa consultari cu partidele parlamentare si care este sustinuta de o majoritate parlamentara...Azi este Victor Ponta, maine ar putea fi Predoiu, MRU sau Alina Gorghiu...Sau un alt PSD-ist..Personal insa, mi-as dori sa vad in fruntea Guvernului un om competent si integru, recomandat de performanta anterioara si care sa aiba un proiect...

- Ce rol credeti ca va avea Traian Basescu in scena politica?

- Dacă Traian Băsescu își va dori să conteze în politică, atunci va conta.

- Ordonanta 55 a fost declarata neconstitutionala si Parlamentul trebuie sa spuna acum ce se intampla cu alesii locali care au schimbat partidul. Ca avocat, cum interpretati legea.


- OUG 55/2014 a fost o pata pe obrazul democratiei romanesti, una dintre marile miselii "marca PSD"...Din pacate efectele acestei ordonante s-au produs si ma indoiesc ca Decizia CCR va rezolva problema generata - altfel decat moral..

- Cum vedeti situatia politica din PSD?

- Cert este că România are nevoie de un partid puternic de stânga, eventual social-democrat. În perioada imediat următoare vom vedea dacă Victor Ponta conduce în continuare un partid al baronilor și al găștilor sau este capabil să îl reformeze.

- Va doriti sa ajungeti ministrul Justitiei?

- Se spune ca orice avocat intrat in politica își dorește ca pe crucea lui să scrie: „Fost ministru al Justiției” ...Ceea ce imi doresc acum este sa construiesc un partid care sa dea o sansa reala oamenilor competenti si integri sa acceada si sa conteze in politica romaneasca...Un partid pentru oameni...



Sursa: stiripesurse.ro,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu