Reclama1

vineri, 28 noiembrie 2014

Acciza din 2015, calculată la un curs de 4,73 lei pentru un euro

Acciza din 2015, calculată la un curs de 4,73 lei pentru un euro

Ministerul Finanţelor a decis că acciza va fi calculată în 2015 la acelaşi curs folosit şi anul trecut, de 4,73 lei pentru un euro, considerat de analişti unul "artificial" şi "total nejustificat".




Preţurile produselor accizabile - carburanţii, alcool, tutun, cafea, energie electrică - vor fi calculate în 2015 pe baza unui curs artificial de 4,73 lei pentru un euro, utilizat şi în calculul accizei în acest an, potrivit hotnews.ro.

Analiştii sunt de părere că, din cauza lipsei de bani la buget, autorităţile au ‘îngheţat’ cursul pentru calculul accizei la nivelul artificial utilizat de Ministerul Finanţelor în acest an.

"Cursul la care ar fi trebuit să se calculeze acciza pentru 2015 (potrivit Codului Fiscal n. n.) ar fi fost mai mic decât cel folosit anul acesta. Aşa că autorităţile au ‘îngheţat’ cursul pentru 2015 la nivelul folosit şi în acest an, de 4,73, o valoare total artificială şi nejustificată", a declarat Dragoş Cabat, analist economic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

Şeful Guvernului a declarat miercuri că Guvernul nu va creşte taxe şi impozite, făcând referire şi la accize şi spunând că acestea vor rămâne "exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus", în condiţiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.

"Vreau să vă rog să închidem această construcţie bugetară pe 2015 pe principiile pe care le-am anunţat, şi anume nu se creşte nicio taxă şi niciun impozit. Foarte multă lume întreba de acciză sau de...rămân exact cum au fost în anul 2014, niciun leu în plus", a spus miercuri Victor Ponta miniştrilor în şedinţa de guvern, în faţa presei, potrivit Mediafax.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.

Ministrul Finanţelor a evitat, în mai multe rânduri, înainte de alegerile prezidenţiale, să precizeze care va fi modalitatea de calcul a accizei pentru anul viitor.

''Avem un grup de lucru care lucrează la această modalitate de calcul, luăm în calcul mai multe scenarii (...) Vrem şi să fie foarte echitabil faţă de cei care plătesc această acciză, dar pe de altă parte ne uităm şi care vor fi încasările la buget. În momentul în care grupul de lucru termină ce are de făcut, vom face publică această modalitate de calcul şi care va fi acciza (...) Până acum, acciza a fost calculată luând în calcul cursul (n.r. leu-euro) de la 1 octombrie al anului precedent. Dar acciza nu intră în vigoare de la 1 octombrie, ci, dacă se schimbă, intră în vigoare de la 1 ianuarie (...) Deci sunt sigură că grupul de lucru va termina lucrul... Dar până nu termină de analizat nu mă grăbesc să ies public. Acciza va fi ori aceeaşi, ori schimbată, dar mai întâi să termine grupul de lucru. Nu vreau să vă dau ceva înainte să termine grupul de lucru ce are de făcut'', declara în luna august ministrul Finanţelor Ioana Petrescu.

Anterior, premierul Victor Ponta declara că accizele pentru 2015 vor fi cu siguranţă mai mici, el spunând că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministrul de Finanţe.

Ministrul Ioana Petrescu se află, alături de Remus Pricopie (Educaţie) şi Constantin Niţă (Economie), printre miniştrii care ar putea fi remaniaţi de premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax, care citează surse politice.



Sursa: http://www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu