Reclama1

marți, 15 aprilie 2014

Rusia, FĂCUTĂ PRAF în Consiliul de Securiate ONU

Rusia, FĂCUTĂ PRAF în Consiliul de Securiate ONU

Militari pro-ruși, în poziție de tragere la Sloviansk, estul Ucrainei (Foto: sursa foto: bbc.co.uk)

Majoritatea Ambasadorilor au criticat tacticile agresive ale Federației Ruse și dislocarea de trupe la granița cu Ucraina

Noaptea trecută, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, la cererea Federației Ruse, pentru a discuta situația din Ucraina. Reuniunea a început la ora 03:04 (ora 20:04, ora New York) și a durat până la 04:45 (09:45, ora New York).
Oscar Fernandez - Taranco, Asistentul Secretarului - General ONU pentru Afaceri Politice, a constatat că situația din Ucraina este mai explozibilă ca oricând și a avertizat că în lipsa unor măsuri urgente de dezescaladare a crizei, riscurile de intețire a ciconirilor violente și vărsărilor de sânge crește de la oră la oră.
Oficialul ONU a făcut o trecere în revistă a evenimentelor din ultima lună, insistând asupra efectivelor militare dislocate de Federația Rusă la granița cu Ucraina și pe ocuparea unor clădiri administrative din estul țării de personal militar înarmat fără însemne specifice. 
Vitalie Churkin, Ambasadorul Federației Ruse la ONU

Vitalie Churkin, Ambasadorul Federației Ruse la ONU

Ambasadorul Vitalie Churkin, reprezentantul Federației Ruse la ONU, a cerut Ucrainei, pe un ton imperativ, să nu utilizeze forța împotriva protestatarilor din estul Ucrainei. În replică, Ambasadorul Ucrainei la ONU, Yurii Sergheyev, a acuzat Moscova că a inițiat criza din estul țării. Churkin a insistat asupra faptului că autoritățile de la Kiev sunt ilegitime, că "nu vor să asculte vocea poporului, și că sentimentul anti-rus a devenit predominant în Ucraina". Ambasadorul rus a mai precizat că protestatarii nu sunt teroriști. El a motivat desfășurarea trupelor la frontiera cu Ucraina prin intenția Moscovei de a preveni un război civil. 




Churkin a cerut Statelor Unite să se disocieze de de autoritățile de la Kiev și să înceapă un dialog care să plece de la necesitatea unei reforme constituționale ample, ca singură soluție pentru evitarea unui război civil.
Yurii Sergheiev, Ambasadorul Ucrainei la ONU
Yurii Sergheiev, Ambasadorul Ucrainei la ONU

Reprezentantul Ucrainei, Ambasadorul Yurii Sergheyev, a replicat că "protestatarii" din Sloviansk sunt, de fapt, trupe puternic înarmate, care utilizează aceleași tactici ca și în Crimeea. El a amintiti și incidentul de ieri, când trupe mascate au atacat un convoi al forțelor de ordine care se deplasau spre Sloviansk pentru reinstaurarea ordinii constituționale. "Acesta nu este un război între Ucrainieni, ci este un război dus de Rusia pentru a distruge Ucraina".



Majoritatea membrilor Consiliului de Securitate s-au declarat alarmați și au făcut apel la părțile implicate să negocieze un acord politic. Au luat cuvântul ambasadorii din Lituania, Marea Britanie, Franța, Rwanda, Iordania, Australia, China, Argentina, Republica Coreea, Ciad, Luxemburg, Chile și Nigeria.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a afirmat că modul de desfăşurare a evenimentelor - capturarea clădirilor guvernamentale de către grupuri înarmate în şase oraşe din estul Ucrainei - aminteşte de tactica folosite de forţele ruse în primele etape ale capturării Crimeei,după cum relatează etransmedia.ro. Samantha Power a mai spus că "propaganda Federaţiei Ruse, acţiunile militare ale Federaţiei Ruse nu se potrivesc cu acest apel la diplomaţie şi detensionare a conflictului, un apel care ne-am dori să fie cu adevărat sincer".

Şi ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a acuzat Rusia că ar fi mobilizat 35 000 - 40 000 de militari bine echipaţi la graniţa cu Ucraina, care se adaugă celor 25 000 staţionaţi "ilegal" în Crimeea.

Niciunul dintre Ambasadorii statelor cu contribuții relevante pe arena internațională nu a susținut poziția Federației Ruse.

Potrivit corespondentului BBC la ONU, aceasta a fost a 10-a reuniune a Consiliului de Securitate privind criza din Ucraina.


Sursa: http://deschide.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu