Reclama1

miercuri, 2 aprilie 2014

SUA isi va spori efectivul militar de la Mihail Kogalniceanu

SUA isi va spori efectivul militar de la Mihail Kogalniceanu


SUA isi va spori efectivul militar de la Mihail Kogalniceanu

Situatia tensionata din regiune, creata de interventia militara a Rusiei in peninsula Crimeea a produs mai multe reactii ale marilor puteri angrenate in structurile NATO.
SUA a transmis Presedentiei Romaniei, prin intermediul unor inalti oficiali, solicitarea pentru a li se acorda tot sprijinul necesar, in vederea extinderii operatiunilor militare desfasurate la baza militara de la Mihail Kogalniceanu.
Washingtonul planuieste sa sporeasca efectivul militar din Romania cu 600 de soldati dar si cu un numar apreciabil de avioane militare capabile sa sustina toate misiunile specifice planificare a se desfasura pe teritoriul tarii noastre.
“Ambasada SUA la Bucuresti a solicitat sprijinul autoritatilor romane pentru extinderea operatiunilor actuale la Centrul Administrativ MIhail Kogalniceanu, precizeaza o scrisoare trimisa de Traian Basescu presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
Solicitarea Ambasadei SUA se refera la dislocarea la Mihail Kogalniceanu “a unor elemente ale unei unitati de infanterie marina denumita Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response (SP MAGTF-CR), cu pana la 600 de militari, precum si de un numar de aeronave militare necesare pentru indeplinirea misiunilor specifice”, mai spune Basescu in scrisoare.
Conform sursei citate, prin dislocarea elementelor mentionate, numarul total al militarilor americani destinati pentru operatiunea temporara pe aeroportul Kogalniceanu in sprijinul operatiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) si Enduring Freedom (OEF), precum si pentru misiunile specifice ale unitatii de infanterie marina SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.
Legea 291/2007 prevede ca infiintarea pe teritoriul Romaniei a unor comandamente ori baze militare straine sau reprezentante militare ale unor organizatii internationale se face cu aprobarea Parlamentului.
Potrivit actului normativ, intrarea si stationarea fortelor armate straine in Romania sau tranzitarea teritoriului national de catre acestea, in scopul pregatirii si/sau desfasurarii de operatii militare, potrivit angajamentelor asumate de Romania prin tratate internationale, se aproba de catre Presedintele Romaniei la propunerea primului-ministru, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii. Presedintele Romaniei informeaza Parlamentul despre decizie, in termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar daca Parlamentul este in vacanta, de la inceperea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz.
In situatia in care aceste activitati nu se executa in baza prevederilor unor tratate internationale la care Romania este parte, Presedintele Romaniei solicita incuviintarea Parlamentului.
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanta, ca baza de la Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan.
“Vorbind despre Mihail Kogalniceanu, Romania ne-a permis cu generozitate sa utilizam in mod extins unitatile sale pentru transportul trupelor si echipamentului spre si dinspre Afganistan. Pe masura ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogalniceanu va deveni un nod de transport esential pentru echipamentele americane care se reintorc din Afganistan”, a declarat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, cu ocazia unei receptii organizate la bordul navei Mount Whitney.
Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat, in vara anului 2010, in noua baza in valoare de 50 de milioane de dolari din orasul Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta, care poate gazdui 1.600 de militari.
Seful Biroului de relatii publice al Joint Task Force East, locotenent-colonelul Daniel Herrigstad, a anuntat, in noiembrie 2009, ca baza militara poate gazdui pana la 1.600 de militari din cadrul trupelor terestre, fortelor aeriene si navale si va fi folosita in comun de militarii romani si americani.
“Este o baza romaneasca, dar sponsorizarea este din fonduri americane. Unitatea apartine tarii-gazda, iar noi o folosim in baza acordurilor guvernamentale”, a precizat Herrigstad.
La construirea bazei au muncit peste 1.200 de constructori, din care mai mult de jumatate au provenit de la firme romanesti, fosta baza a Brigazii Mecanizate 34 devenind una dintre cele mai moderne baze militare proiectata si dotata conform standardelor militare ale SUA. Fostele cladiri, cu cateva exceptii, au fost demolate, iar in locul lor au fost ridicate dormitoare, o capela militara, sali de sport, magazine, o cantina cu capacitatea de 2.500 de locuri, o sala de sport, terenuri de fotbal si baseball si o sala de cinema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu