Reclama1

vineri, 11 iulie 2014

MOBILIZARE CLUJ/BUCUREȘTI: Proteste împotriva Legilor Supravegherii



MOBILIZARE CLUJ/BUCUREȘTI: Proteste împotriva Legilor Supravegherii


Peste o mie de persoane și-au anunțat prezența la protestele împotriva Legilor Supravegherii, care vor avea loc mâine (sâmbătă, 12 iulie) la București (de la ora 17.00, B-dul Libertății) și Cluj (de la ora 18.00, Piața Unirii). ”Ieşim în stradă pentru a face front comun împotriva pachetului de legi promovat de serviciile secrete si votate fulger de către Parlament prin care se doreşte monitorizarea calculatoarelor, identificarea utilizatorului la accesul rețelelor WI-FI din cafenele (cel mai probabil, prin prezentarea buletinului) și vânzarearestricționată a cartelelor SIM numai cu buletinul”, se arată pe evenimentele de pe Facebook, cu ajutorul cărora are loc mobilizarea (aici – Clujaici – București).
”Cele două instituții – SRI si Parlamentul – au colaborat pentru a propune si vota două legi care atentează la securitatea vieții noastre private: un proiect de lege privind „securitatea cibernetică a României“ și unul prin care se creează obligația de a se înregistra datele de identitate ale persoanelor care utilizează cartele telefonice prepaid, dar și serviciile Wi-Fi disponibile în spațiul public.
Legile se aseamănă dispozițiilor pre-’89 prin care toate mașinile de scris, de litografiere și de xeroxare trebuiau înregistrate pentru a preveni distribuirea materialelor anonime.
Legea „securității cibernetice“, precizează la art. 10 (1): „Serviciul Român de Informații este desemnat autoritate națională în domeniul securității cibernetice…“ În virtutea acestei legi, SRI este învestit cu puteri care scapă, în sfârșit, controlului civil și e autorizat cu dreptul de a percheziționa tot ce mișcă în materie de comunicații și tehnologia informațiilor. Apoi, „deținătorii de infrastructuri cibernetice“ (adică noi toți) au responsabilitatea – spune articolul 17.1 – să „acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP etc. (…) și să permită accesul reprezentanților desemnați în acest scop la datele deținute“.
Traducând, este vorba despre autorizarea prin lege a dreptului la percheziție informațională fără a se mai trece prin hotărârea unui magistrat, așa cum obligă alte legi atunci când e vorba despre percheziții în înțeles general.
Generalul SRI Dumbravă consideră că pentru percheziție apelul la decizia unui judecător nu este esențial, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.”
Documentul integral, pe Facebook (aici și aici).
O primă acțiune de protest a fost organizată ieri, în fața sediului SRI din București, unde trei membri ai grupului Miliția Spirituală au fost amendați cu câte 500 de lei pentru că citeau cărți de Orwell 
și Foucault (detalii aici).
Citește și un editorial pe această temă de Mihai Goțiu, care se întreabă: ”Știe cineva cui trebuie cerută aprobare pentru a putea citi în spațiul public?”
Foto din fața sediului SRI: Poftim cultură…
protest militia spirituala mihail bumbes sri
protest sri militia spirituala sri
protest sri mihail bumbes orwell

Sursa: http://romaniacurata.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu