Reclama1

vineri, 23 mai 2014

lacomie - Uzina Tractorul, rupta-n bucati de politicieni

lacomie - Uzina Tractorul, rupta-n bucati de politicieni



Uzina Tractorul Brasov a devenit o sursa de imbogatire rapida a unor politicieni, dar si a afaceristilor protejati de partide. O mare parte din sectiile si activele uzinei Tractorul UTB au fost preluate de oameni de afaceri si/sau politicieni, de cele mai multe ori la pretul unei garsoniere, si acela platit in leasing, desi numai activele si stocurile de piese valorau mult mai mult. Anchetele privind aceste afaceri au fost tergiversate de organele de control si de cercetare penala ani in sir. Lungul lant de esecuri in privatizarea principalului producator de tractoare romanesti isi poate gasi in acest context si alte explicatii.

Politicieni-afaceristi cu active de la Tractorul
Printre primele active vandute unor politicieni se numara depozitele de carburanti ale uzinei, adjudecate in 1998 catre firma Iugecom SRL, a liderului PD de atunci, Vasile Bran. Tot in ’98, omul de afaceri pesedist Constantin Codreanu a preluat Casa de Oaspeti a societatii. In anul 2001-2002, Guvernul Nastase, prin APAPS, continuatoarea FPS, a decis vinderea sectiilor si activelor de la Tractorul catre afaceristi ai PSD, grupati in Pro Brasov, asociatie implicata si in scandalul privatizarii Roman SA. Astfel, afaceristul Ioan Olaru, membru in acea vreme in biroul municipal al PSD, a preluat sectiile Scudiver, Prorem si AWE-HD, si a infiintat SUDV, prin inglobarea activelor Scudiver in capitalul social al noii firme. Directorul pus de Olaru in fruntea SUDV, Romulus Verzea, a intrat ulterior in vizorul procurorilor, fiind si astazi cercetat penal. Un alt consilier judetean pesedist, fost pedist, Emil Nita, a preluat in leasing SC MUM SA, care avea peste 190 de miliarde datorie catre stat. Pesedistul Marius Radacina, secretarul personal al deputatului PSD Constantin Nita, a luat, tot in leasing, SC FRIMUT UTB S.A. O data cu Olaru si Emil Nita, deputatul - pe atunci - Vasile Bran si-a completat colectia de achizitii cu sectia de bobinaj, Reutcom SA. Toate aceste achizitii s-au facut in urma unor simulacre de concursuri sau licitatii, nerespectandu-se regulile unor astfel de proceduri, lucru relatat in presa la vremea respectiva si declarat de mai multe ori de unii sindicalisti. 
De asemenea, in perioade 2001-2004, uzina Tractorul a fost o sursa principala de finantare a trustului de presa al PSD (proprietate a fostului senator Ioan Seche si a deputatului Constantin Nita) platind sume uriase pentru o publicitate inutila. 

Datorii uriase
Sinteza datoriilor catre bugetul consolidat de stat ale societatilor comerciale desprinse din Tractorul UTB, insumeaza astazi cateva mii de miliarde de lei vechi. Astfel SC AWE-HD S.A., preluata intre timp de COMAT, o alta firma a afaceristului Olaru avea in 22 iulie 2006, peste 55 de miliarde de ROL datorii la stat, ca si PROREM S.A. cu peste 180 de miliarde de ROL datorii la bugetul de stat. Tot la capitolul datorii catre bugetul consolidat de stat, la aceasi data, Scudiver a insumat peste 210 miliarde de ROL; SC MUM S.A. peste 190 de miliarde de ROL; SC FRIMUT UTB S.A., a pesedistului Marius Radacina, peste 20 de miliarde de ROL; SC REUTCOM S.A., a pedistului Vasile Bran, peste 40 de miliarde de ROL. Intre timp, Bran a vandut depozitele de carburanti. 

De 220 de ori mai putini angajati
Pe langa aceste datorii ale „puilor”, uzina-mama totalizeaza astazi respectabila suma de aproape 9.000 de miliarde de lei vechi datorie catre stat, impreuna cu alte mii de miliarde catre furnizori. Datoriile depasesc de zece ori capitalul social al uzinei brasovene. 
Tractorul a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, o cifra de afaceri de 88,76 milioane RON. Veniturile totale s-au ridicat la 91,08 milioane RON, iar cheltuielile totale de 193,88 milioane RON, rezultand pierderi de 102,8 milioane RON.
Peste trei luni, ca efect al Ordonantei Guvernului din 7 februarie, alti 1.800 de muncitori vor fi disponibilizati. Daca in 1990 la Tractorul erau 22.000 de salariati, astazi, rapacitatea politicienilor va face ca numarul de angajati sa se reduca la numai 100! 

Interese imobiliare 
In ultimul timp se vorbeste tot mai des despre lichidarea voluntara -amanata, deocamdata, cu sase luni - a ce a mai ramas din uzina Tractorul. Lucru care ar transforma fosta uzina de tractoare intr-o imensa afacere imobiliara, fiind vorba despre o suprafata de de 120 de hectare intravilan. Doua grupuri de firme si-au manifestat deja interesul pentru preluarea unor terenuri ale uzinei Tractorul, iar municipalitatea a facut deja demersuri pentru preluarea unei hale de pe platforma industriala in contul a 110 miliarde de lei vechi, datorii ale uzinei fata de bugetul local. Un alt pedist, deputatul PD, Ion Gontea, a afirmat neoficial ca este interesat de preluarea sectiei T47- de motoare, de la Tractorul, dupa anuntata lichidare voluntara propusa de seful AVAS, Teodor Atanasiu.

Dezvaluirile TRANSILVANIEI EXPRES
TRANSILVANIA EXPRES a publicat o serie de anchete vizand situatia de la SCUDIVER. Profitand de relatiile pe care le avea, patronul Ioan Olaru „a convins” Finantele sa ridice sechestrul de pe activele firmei. Ulterior, active de aproape 100 de miliarde de ROL au fost scoase din capitalul social al SCUDIVER si introduse in capital social al unei noi firme SUDV (care avea acelasi actionariat). Finantele n-au mai avut ce executa silit. Astfel, impotriva lui Verzea, care a semnat hartiile, dar si impotriva fostului director de la DGFPCFS, Paul Lica s-a facut plangeri penale. Olaru a fost, la randul sau, cercetat. Pentru dezvaluirile facute, TRANSILVANIA EXPRES, impreuna cu reporterul semnatar al anchetei, au fost dati in judecata pentru calomnie. Procesele au fost pierdute de Olaru.

Azi, Adunare Generala Extraordinara
Actionarii uzinei Tractorul Brasov au fost convocati pentru astazi, la Adunarea Generala Extraordinara (AGEA), pentru a demara procedurile de dizolvare si lichidare voluntara, proces ce presupune disponibilizarea a 1.924 de salariati. Actionarii societatii sunt AVAS, cu 80,18%, SIF Transilvania, cu 17,15%, alti mici actionari cumuland 2,67%. Activele societatii sunt evaluate la circa 200 de milioane de euro, iar datoriile sunt de patru ori mai mari, de 800 de milioane de euro. Concedierile colective - care vor fi acompaniate de maasuri compensatorii la nivelul celor solicitate de sindicate, mai precis „negociate” prin blocarea intersectiei si aprobate de Guvern ca modificari ale Ordonantei 116/2006 - vor avea loc in etape, prima etapa fiind si cea mai masiva: cel putin 1.800 de angajati. Dupa ce a scapat, pentru sase luni, de procedura de insolventa, Tractorul va intra intr-un proces in care se va incerca transferarea fluxurilor viabile (Montajul general, Motoarele, sectoarele calde) catre un investitor, asta insemnand salvarea profilului de activitate, inclusiv a marcii, si, in paralel, vanzarea activelor, inclusiv terenuri, pentru acoperirea datoriilor. (L.J.)

Sursa : http://www.mytex.ro/stiri/lacomie-uzina-tractorul-rupta-n-bucati-de-politicieni_169422

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu