Romania, acuzata ca-i aprovizioneaza cu arme pe teroristi - reactia MAE
Ministerul roman al Afacerilor Externe a respins informatiile aparute in presa rusa, potrivit carora gruparea islamista Statul Islamic ar fi primit tancuri romanesti in anul 2013.
"Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate nationala de control al exporturilor de produse militare, nu a primit spre examinare si, implicit, nu a eliberat nicio licenta de export de tancuri, catre nicio destinatie, in perioada 2012 - 2014", a transmis MAE, citat de Mediafax.
Astfel, reprezentantii ministerului au respins informatiile aparute in presa "prin care, citandu-se surse anonime, se face referire la ipotetice livrari catre fortele extremiste ale gruparii Statul Islamic de 'tancuri si arme de foc' produse in Romania".
Un oficial rus a declarat, marti, sub protectia anonimatului, pentru agentia RIA Novosti, ca extremistii islamisti din Irak ar fi primit arme de la serviciile secrete occidentale, armele fiind luate din tari est-europene, printre care si Romania.
Romania, printre tarile care i-au aprovizionat cu arme pe teroristii din Statul Islamic?
"Serviciile secrete occidentale sunt responsabile pentru ca au ales intermediari de incredere din tari occidentale pentru transferuri de bani, transportarea si livrarea unor 'provizii' mortale in Orientul Mijlociu. De la inceputul lui 2013, aparatura militara si armamentul au fost cumparate din Bulgaria, Croatia, Romania si Ucraina", a declarat oficialul militar.
Potrivit acestei surse, e vorba de transportoare blindate, tunuri, lansatoare de rachete si munitie cumparate din Bulgaria, sisteme de artilerie din Croatia, tancuri si arme din Romania si vehicule de lupta din Ucraina.
Extremistii islamisti din Irak ar fi primit arme de la serviciile secrete occidentale, a declarat marti un oficial rus sub protectia anonimatului. Armele ar fi fost luate din tari est-europene, printre care si Romania.
"Serviciile secrete occidentale sunt responsabile pentru ca au ales intermediari de incredere din tari occidentale pentru transferuri de bani, transportarea si livrarea unor 'provizii' mortale in Orientul Mijlociu. De la inceputul lui 2013, aparatura militara si armamentul au fost cumparate din Bulgaria, Croatia, Romania si Ucraina", a declarat oficialul militar pentru agentia rusa Ria Novosti.
Potrivit acestei surse, e vorba de transportoare blindate, tunuri, lansatoare de rachete si munitie cumparate din Bulgaria, sisteme de artilerie din Croatia, tancuri si arme din Romania si vehicule de lupta din Ucraina.
Bombardamentele se intensifica in Irak: SUA au lansat inca patru atacuri
Livrarile ar fi inceput din 2013, prin firme create special pentru una sau doua tranzactii. Contractele pentru afaceri aveau alte tari ca beneficiar final.
Statele Unite au declansat recent o serie de atacuri impotriva militantilor islamisti si aliatilor lor, ajutand astfel fortele kurde.
Americanii, din nou la razboi? Obama a autorizat lovituri aeriene in Irak
Statul Islamic este un grup sunnit care a inceput sa lupte in Siria si a lansat o ofensiva in Irak in iunie. Grupul a cucerit mare parte din teritoriu, scopul lui fiind si cucerirea capitalei Bagdad. In iunie, grupul a anuntat instituirea unui califat pe teritoriul Irakului si Indiei.
Sursa:www.ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu