Banca Mondiala, raspuns naucitor despre Romania de la un lider PNL
O delegatie a Bancii Mondiale sa aflat in Romania pentru a se interesa in legatura cu procesul de descentralizare, mai ales din prisma functionarii Consiliilor Judetene. In acest sens reprezentantii Bancii Mondiale s-au intalnit cu reprezentantii Consiliului Judetean Bihor.
Raspunsul pe care l-au primit cu privire la descentralizare de la presedintele CJ Bihor, Cornel Popa (presedinte PNL Bihor), probabil i-a naucit pe cei de la Banca Mondiala care au fost informati ca daca vor sa discute despre descentralizare au gresit tara.
“Dacă vorbim despre descentralizare, mă tem că n-aţi nimerit ţara potrivită. Trebuie să fiu foarte franc cu dumneavoastră şi să vă spun că România doar clamează descentralizarea. Judeţul Bihor se găseşte în mod constant pe locul 5-6 în ierarhia judeţelor care dau bani la Bucureşti şi ne regăsim, tot în mod constant, undeva între locurile 26 şi 32 la fondurile pe care le primim din capitală, în condiţiile în care judeţul are mare nevoie de bani pentru investiţiile în infrastructură. Din această cauză trebuie să recurgem la împrumuturi bancare, însă lipsa fondurilor ne poate crea mari dificultăţi şi în rambursarea acestora”, a afirmat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, potrivit Vocea Transilvaniei.
Delegaţia Băncii Mondiale s-a întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor, pentru o analiză tehnică şi economică a agendei de descentralizare a României.
Reprezentantii Bancii Mondiale au vrut sa afle cum functioneaza Consiliile Judetene, de ce atributii se bucura si ce alte atributii le-ar fi oportune pentru a continua procesul de descentralizare.
“Ne interesează de asemenea partea de buget, de unde vin veniturile, cheltuielile principale şi cum vă descurcaţi cu aceste responsabilităţi. Pe partea de analiză, pe PNDL, ne interesează efectiv să vedem cum merge programul. Ştim că sunteţi beneficiari ai acestor fonduri, atât direct prin proiecte pe partea de drumuri judeţene, cât şi indirect, pentru că ajutaţi direcţionarea şi prioritizarea investiţiilor făcute din PNDL la nivelul unor autorităţi locale din judeţul Bihor. Şi acolo vrem să înţelegem tot aşa cum se coordonează investiţiile de pe PNDL cu investiţiile făcute prin fonduri europene, cum vă ajută, ce ar trebui schimbat," a spus Marcel Ionescu-Heroiu, managerul de proiect din cadrul delegatiei Bancii Mondiale.
În cadrul întrevederii au avut loc discuţii punctuale referitoare la activitatea Consiliului Judeţean în domenii precum asistenţa socială, educaţie, sănătate, infrastructură, infrastructura de transport, dar şi legat de salarizarea personalului bugetar, situaţia creditelor accesate de Consiliul Judeţean Bihor ori obiectivele strategice pe perioada 2014-2020.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu