Un fond de investiţii american cumpără teren agricol de la români cu 1.500 euro/hectar într-unul dintre cele mai sărace judeţe
Fondul de investiţii american Anholt Investment, intrat la începutul anului pe piaţa agricolă din România, profită din plin de dreptul de preemţiune pe care îl are asupra terenurilor pe care le exploatează în arendă în Botoşani iar în zece zile în perioada 7-17 noiembrie a primit undă verde pentru a achiziţiona în total 8,3 hectare de teren arabil de la persoane fizice pentru un preţ mediu de 6.900 lei/hectar (1.500 euro/hectar).
Suprafeţele pentru care Agraria Nord, compania americanilor, a primit aviz reprezintă doar un exemplu de permeabilitate pe care îl oferă în continuare piaţa funciară din mediul rural şI vulnerabilitatea micilor proprietari în faţa investitorilor instituţionali.
Fondul de investiţii a intrat în România în aprilie atunci când a preluat cu 11 milioane de euro ferme de 6.000 de hectare de la magnatul austriac Gerald Schweighofer şI de la o altă companie cu capital danez. Fondul de investiţii a plătit în acel moment 1.800 de euro în medie pentru fiecare hectar.
Fondul de investiţii investeşte în terenuri arabile în mai multe zone din lume şI are alte 23.000 de hectare în Uruguay şI Paraguay.
Judeţul Botoşani, unde americanii şi-au stabilit baza de producţie, este al 13-lea în funcţie de producţia medie de cereale cu o recoltă de 400.000 de tone şI aproximativ 143.000 de hectare însămânţate cu această categorie de produse agricole.
Productivitatea medie la cereale în Botoşani este de 2,8 tone/hectare, cu 15% mai mică decât judeţele din vârful clasamentului precum Timiş, Călăraşi sau Constanţa. Botoşani este şI unul dintre cele mai sărace judeţe din economia locală.
România are 8,3 milioane de hectare de teren arabil şI are poziţii de forţă în agricultura europeană pe segmental grâului, porumbului şI a florii-soarelui.
Preţul terenurilor agricole din România a crescut de 25 de ori în ultimul deceniu şI a ajuns la o medie de 4.000 de euro/hectar pentru loturile care fac parte din ferme mai mari de 100 de hectare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu