BLESTEM PESTE VASLUI: CHEVRON LUCREAZÃ!
Mai multe ONG-uri din România, în audientã la ministrul Mediului
“ABUREALÔ Politicienii aflati la guvernare joacã o piesã de teatru ieftin, dând aparenta unei societãti democratice, în timp ce calcã în picioare sãnãtatea a milioane de români. Acum douã zile, mai multe organizatii neguvernamentale românesti – Fundatia Ecocivica, Asociatia “Salvati Bucurestiul”, Ecopolis si Asociatia “România Fãrã Ei” – au avut o întrevedere cu ministrul Mediului, Attila Korodi, cerându-i respectarea vointei românilor, care se împotrivesc fracturãrii hidraulice. ONG-urile cer o sansã pentru locuitorii Pungestiului, localitatea în care compania americanã a ridicat deja prima sondã de explorare, spunând cã se încalcã grosolan legislatia europeanã de mediu si cã vointa oamenilor nu este luatã în seamã de cãtre cei care vin si le cer voturi la fiecare campanie de alegeri. În prezenta ministrului Mediului si a sefului Gãrzii Nationale de Mediu s-au fãcut tot felul de promisiuni, însã este greu de crezut cã oficialii se vor tine de cuvânt. Printre altele, s-a spus cã, urmare a materialelor prezentate de ziarul nostru, au fost sigilate puturile de monitorizare din interiorul zonei în care Chevron a amplasat sonda de forare. Judetul Vaslui a mai cunoscut o datã blestemul unguresc, în urmã cu trei ani, când un alt ministru de la UDMR, tot un Attila, Cseke Attila, a închis spitalul de la Negresti, unitate care nu s-a mai deschis de atunci si pânã astãzi.
Presedintele “România Fãrã Ei”, George Epurescu, este unul dintre cei care, în ultimul an, a avut o voce distinctã în cadrul protestelor societãtii civile, fiind unul dintre initiatorii întâlnirii cu ministrul Mediului, Attila Korodi. “A fost o întâlnire solicitatã de mai multe ONG-uri, preocupate de ceea ce se petrece în zona Pungesti, dar si în alte pãrti, acolo unde s-au obtinut autorizatii de la autoritãtile locale. Am prezentat ministrului Mediului, pe scurt, aventurile de la Pungesti, neregulile din acordul de mediu, neregulile din executarea acordului de mediu. Am vorbit si despre superficialitatea controalelor Gãrzii Nationale de Mediu si despre usurinta cu care Agentia de Protectie a Mediului de la Vaslui trateazã situatiile care privesc nerespectarea acordului de mediu, usurintã pe care o putem cataloga drept complicitate, nu neglijentã, întrucât cunoastem atitudinea autoritãtilor locale, atât de pãrtinitoare cu compania Chevron”, spune Epurescu. Ca orice politician care se “respectã”, ministrul Mediului a promis cã va analiza toate informatiile primite si va verifica informatiile, inclusiv cele care privesc complicitatea autoritãtilor de la Vaslui, când vine vorba de compania americanã Chevron. Dar, este greu de crezut cã un ministru, si încã unul de la UDMR, îsi va permite sã tragã de urechi sefii judetului sau directorii de deconcentrate, fãrã sã riste excluderea din Guvern. Este doar o comedie ieftinã, la care apeleazã politicienii în pragul alegerilor prezidentiale, când “dã bine” sã demonstrezi cã esti alãturi de popor, când realitatea este, de fapt, alta.
Ministrul Korodi ne dã cu var: “Nu se va face fracturare hidraulicã”
De fatã cu liderii societãtii civile, implicati în lupta anti-fracturare, ministrul Mediului a mai spus cã “nu se va produce fracturare hidraulicã, în absenta unor norme clare, un studiu de mediu si a unui aviz de mediu, care se va da în urma unei evaluãri transparente”. Cuvinte frumoase, însã la modul cum s-a lucrat pânã acum, total netransparent, credem cã declaratiile ministrului sunt doar niste “floricele” de politician. “Ministrul ne-a promis cã toate organizatiile neguvernamentale care luptã pentru un mediu curat vor fi invitate sã participe activ în acest proces de evaluare. Noi i-am remis un dosar în care am pus toate informatiile privind impactul fracturãrii hidraulice în Statele Unite, situatii de poluare a apei sau solului, efectele asupra oamenilor si animalelor, o listã cu tãrile care au interzis fracturarea hidraulicã pe teritoriul lor, dar si o statisticã privind falsa dependentã a României legatã de gazele naturale. Ni s-a spus cã, în urma aparitiei materialelor din presã care prezentau o situatie explozivã la Pungesti, Garda Nationalã de Mediu a cerut ca Garda de Mediu de la Vaslui sã facã un control la puturile de monitorizare din perimetrul sondei, puturile fiind sigilate. Mie mi s-a pãrut o piesã de teatru si asteptãm în continuare decizia politicienilor români, când vine vorba de interzicerea fracturãrii hidraulice. Din pãcate, ministrul ne-a confirmat cã nu existã vointã politicã pentru interzicerea fracturãrii hidraulice”, a mai spus George Epurescu.
Minciunile americanilor, tinute la dos de oficialii de la Guvern
La întâlnirea cu ONG-urile implicate în lupta anti-fracturare seful Gãrzii Nationale de Mediu a dat asigurãri cã puturile de monitorizare de la Pungesti au fost sigilate, dupã ce ziarul nostru a prezentat o situatie incredibilã care se petrece în perimetrul sondei de explorare. Americanii de la Chevron încalcã cu bunã-stiintã contractele încheiate cu statul român, cu complicitatea celor pusi sã apere legea. Patru ONG-uri s-au sesizat si au depus o actiune în instantã prin care vor sã demonstreze cã americanii furã apa din subteranul comunei Pungesti. Concret, desi au contracte cu doi operatori judeteni de apã-canal, Compania Regionalã de Apã Bacãu (CRAB) si Aquavas Vaslui, pentru livrarea de apã necesarã la lucrãrile de explorare, în instantã acestea nu au putut dovedi cã au facturi prin care cumpãrã apã tehnologicã pentru foraj. Au depus ca probe, douã avize cu un total de aproape 38 de metru cubi de apã, care, atentie!, este potabilã si nu tehnologicã. În documentatia de la Mediu au raportat cã pe zi folosesc 30 de metru cubi de apã tehnologicã si 5 metri apã pentru uzul muncitorilor. ONG-urile îi acuzã cã folosesc puturile de monitorizare drept sursã de apã si care în opinia lor sunt amplasate intentionat în interiorul perimetrului, desi în avizele de la Mediu acstea sunt pozitionate în afara arealului sondei. Sunt o serie de întrebãri la care ministrul Mediului si smecherii de la Garda Nationalã de Mediu ar trebui sã dea un rãspuns. Chiar nu a observat nimeni faptul cã Halliburton Energy Services Romania SRL, firma care aprovizioneazã Chevron cu apã si produse chimice, nu cumpãrã apã tehnologicã de la cei doi operatori, desi lucreazã în zonã de aproape o lunã de zile? Singurele cantitãti de apã cumpãrate sunt legate de necesarul de apã potabilã ale muncitorilor de la Pungesti. Vom afla rãspunsul la întrebãri dupã o lungã bãtãlie în instantã, pentru ca adevãrul sã iasã la ivealã.
Sursa:http://www.vrn.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu