Reclama1

miercuri, 4 iunie 2014

Prapad langa Iasi. Inspectorii si-au pus mainile in cap

Prapad langa Iasi. Inspectorii si-au pus mainile in cap


• Zeci de hectare de padure au fost defrisate ilegal • Controlul abia a inceput, iar inspectorii nu exclud depunerea unei plangeri penale impotriva primarului 

Un control demarat recent de Inspectoratul de Stat pentru Regim Silvic si Vanatoare Suceava (ITRSV) a scos la lumina o situatie absolut revoltatoare. Nu departe de Iasi, in comuna Grajduri, peste 20 de hectare de padure situate de o parte si cealalta a drumului judetean Iasi - Vaslui, DJ 248 au fost taiate ilegal in ultimii ani.

Mai mult decat atat, conform primelor verificari facute de inspectorii silvici, aceasta actiune ilegala de defrisare a fost girata si de autoritatile locale printre care si primarul comunei Grajduri, Constantin Zanfirache. Inspectorii il acuza in primul rand pe primar ca a dat unor persoane fizice si juridice mai multe autorizatii de constructii prin nerespectarea regimului silvic, chiar daca Primaria Grajduri stia ca pentru ridicarea respectivelor constructii urmau sa fie taiati zeci de arbori. In aceste conditii s-a luat in calcul ca inclusiv impotriva primarului Constantin Zanfirache sa se depuna o plangere penala pentru diminuarea ilegala a fondului forestier national. Anul trecut Zanfirache a fost amendat de inspectori pentru comiterea unor fapte similare.

"Padurile respective sunt proprietati ale cetatenilor. Cei de la ITRSV ar trebui sa-si puna problema cum a ajuns statul in posesia acelui teren, deoarece oamenii au titluri de proprietate. Sunt oameni care au documente care atesta ca improprietaririle respective s-au facut acum cateva sute de ani, de pe vremea lui Stefan cel Mare", a spus primarul Constantin Zanfirache.

Verificarile demarate de ITRSV se vor finaliza in perioada urmatoare. Asta deoarece se vor efectua zeci de masuratori pentru a se stabili prejudiciul adus statului prin taierea ilegala a suprafetelor de padure. Suprafata respectiva se afla in paza Ocolului Silvic Padureni. De-a lungul timpului atat autoritatile, cat si presa a semnalat unele incalcari ale legii pe suprafetele de padure aflate in paza acestui ocol silvic

Padure defrisata ilegal, cu acordul padurarilor
• In fiecare zi, din padurea de pe dealurile comunei Schitu Duca ies camioane pline cu lemne • Oamenii din satele de langa padure spun ca toti copacii se taie ilegal, iar pentru a fi ascunse urmele jafului, cioatele sunt smulse din pamant • Totul se face numai cu acordul "pazitorului", padurarul Costel Poiana

In fiecare zi, din padurea de pe dealurile comunei Schitu Duca, aflata inadministrarea Ocolului Silvic Ciurea, ies camioane incarcate cu lemne. In urma lor apar carutele cu lemne de foc. Nu se taie arbori marcati conform legii, ci se fura ca-n codru, spun oamenii din comuna. Unii localnici au casele chiar la marginea drumului care iese din padure, prin satul Blaga si, de aceea, pot sa vada cum padurea este defrisata fara ca autoritatile sa ia vreo masura. Totul se face cu acordul celui care ar trebui sa pazeasca, de fapt, suprafata impadurita. Este vorba de padurarul Costel Poiana, detasat la cantonul din Schitu Duca de peste 10 ani. De cand e paznic peste padurea din Schitu Duca, averea sa a crescut considerabil, are vila, masina scumpa. "Pentru a ascunde faptul ca se taie ilegal, dupa ce taie copacul, scoate cioata din radacini cu o masina puternica si cu o sufa. Am vazut eu cum se face. Am cumparat si eu, de curiozitate, de la unul din sat, zilele trecute, niste cioate din acestea. Se poate vedea ca nici una nu este marcata. Cum poate sa iasa atat de mult lemn in fiecare zi, camioane pline, carute? Noi, cei din sat, am facut in mai multe randuri sesizari, dar nu s-a luat nici un fel de masura. Acest padurar are spate. Lucreaza fara scrupul. Vin tot felul de smecheri aici, invitati de el, la braconat in aceste paduri. Se impusca clandestin mistreti, cerbi, caprioare", a spus Alexandru Chirila, unul dintre satenii din Blaga.

Tarani batuti de padurar

Potrivit unor informatii furnizate ieri de Daniel Opariucseful Ocolului Silvic Ciurea, pentru padurea aflata sub paza lui Poiana s-a aprobat anul acesta taierea a maximum 100 de metri cubi de material lemnos. Prin urmare, cum se explica faptul ca, in fiecare zi, din aceasta padure ies camioane incarcate cu lemne si nimeni nu vrea sa nici o masura? Cantitatea mentionata anterior poate fi carata intr-o singura zi. Oamenii mai spun ca Poiana se comporta ca un adevarat baron local, proaspat inchiaburit. Persoanele sarace din comuna muncesc cu ziua atat in gospodaria lui Poiana, cat si la padure cand acesta are de taiat lemne, dar nu sunt platite. Li se permite, in schimb, sa intre in padure pentru a-si lua toamna lemne de foc. Este o practica cunoscuta in toata comuna. In plus, daca un satean schiteaza vreun gest prin care ar arata ca nu este de acord cu ce face padurarul, e luat imediat la bataie. "Pe mine m-a batut din senin, m-a gasit pe drum. Nu-i facusem nimic. L-a batut si pe un vecin de-al meu. Face ce vrea el. Taie padurea fara aprobari si nimeni nu-i face nimic", a spus Ionita Nica, alta persoana din Blaga.

Antecedente la Ocolul Ciurea

Contactat telefonic, Valentin Clainseful Directiei Silvice, a spus ca va demara o ancheta in legatura cu cele sesizate de oameni. Satenii cred, insa, ca nu se va face lumina nici de aceasta data. "Are spate inclusiv la Directia Silvica. Poate sa taie toata padurea, nu pateste nimic", a adaugat Alexandru Chirila.

De altfel, oamenii au dreptate. In urma cu doi ani, cotidianul BUNA ZIUA IASI a publicat o serie de articole in legatura cu jaful petrecut in padurile aflate in administrarea Ocolului Silvic Ciurea. Garda Financiara a constatat ca prin taierea ilegala a mii de metri cubi de lemn de acolo s-a adus un prejudiciu de miliarde de lei bugetului statului. In acest jaf erau implicate firme apropiate sefilor din Directia Silvica. Institutiile de control au depus si o plangere penala. De atunci nu s-au mai luat nici un fel de masuri. La un moment dat a fost demis seful de productie al Ocolului Silvic, inginerul Cristian Ciobanu, dar atat.

.surse: http://www.bzi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu