Reclama1

luni, 23 iunie 2014

Cum a aparut Biblia? Istoria reala, nu ce ni se prezinta oficial

Cum a aparut Biblia? Istoria reala, nu ce ni se prezinta oficial



Biblia- unica in continuitatea ei, iata o CARTE scrisa:


1.
 Intr-un interval de timp de 1500 de ani;

2. Scrisa in timpul a peste 60 de generatii;

3. Scrisa de peste 40 de scriitori diferiti, provenind din toate paturile sociale: regi, tarani, filozofi, pescari, poeti,politicieni, carturari etc.:


Moise, lider politic, educat in universitatile Egiptului;
Petru: pescar;
Amos: cioban;
Iosua : general de armata;
Neemia: paharnic;
Daniel: prim-ministru;
Luca: medic;
Solomon: rege;
Matei: vames;
Pavel: rabin;


4. Scrisa in locuri diferite:

Moise scrie in pustie;
Ieremia: in temnita;
Daniel: pe coasta unui deal si intr-un palat;
Pavel- intre zidurile inchisorii;
Luca- in timp ce calatorea;
Ioan- exilat pe insula Patmos;

Altii- in conditiile aspre ale expeditiilor militare;

5.
 Scrisa in timpuri diferite:

David scrie in vreme de razboi;
Solomon in timp de pace;

6.
 Scrisa in diferite stari sufletesti:

Unii au scris pe culmile bucuriei, altii din adancul necazului si al disperarii;

7. Scrisa pe trei continente: Asia, Africa, Europa;

8
. Scrisa in trei limbi diferite:

Ebraica: a fost limba Vechiului Testament. In 2 Imparati 18:26-28 este numita limba lui Iuda, in Isaia 19:18 este numita limba Canaanului;

Aramaica: a fost limba comuna a Orientului Apropiat pana in vremea lui Alexandru Cel Mare ( sec. VI-IV i. Ch.)

Greaca: limba Noului Testament, limba internationala pe vremea lui Christos.

9. Subiectul ei include sute de probleme controversate. Un subiect controversat , este un subiect care va determina opinii contradictorii atunci cand este mentionat sau discutat. Scriitorii Bibliei au vorbit despre sute de teme controversate, in armonie si continuitate, de la Geneza pana la Apocalipsa. Exista o singura istorie in desfasurare. "Rascumpararea omului din pacat de catre Dumnezeu".




Geisler si Nix au formulat aceasta idee astfel:


"Paradisul pierdut al Genezei devine paradisul recastigat al Apocalipsei. Daca drumul spre pomul vietii este inchis in Geneza, el se deschide pentru eternitate in Apocalipsa."

F.F Bruce observa ca: " Oricare parte a corpului omenesc poate fi explicata numai prin referire la intregul corp. Si orice parte a Bibliei poate fi explicata corect numai in referinta cu intreaga Biblie."

Bruce trage concluzia:

"La prima vedere Biblia pare o colectie de literatura- in majoritatea ei ebraica. Daca ne interesam mai indeaproape de conditiile in care au fost scrise diferitele documente biblice, aflam ca ele au fost scrise intr-un interval de timp de aproape 1500 de ani. Scriitorii au scris in diferite tari, din Italia in vest, pana in Mesopotamia si posibil Persia in est. Autorii insisi au fost un grup eterogen de oameni, separati unii de altii nu numai de sute de ani si sute de kilometri, dar si apartinand celor mai diferite paturi sociale. In randul lor se afla imparati, pastori, soldati, legiuitori, pescari,politicieni, oameni de curte, preoti si profeti, un rabin "facator de corturi" si un medic dintre neamuri, ca sa nu mai vorbim de altii, despre care nu stim nimic in afara scrierilor pe care ni le-au lasat. Scrierile insele apartin unei mari varietati de specii literare. Ele includ istorie, drept ( civil, penal, etic, ritual, sanitar), poezie religioasa, tratate didactice, poezie lirica, pilde si alegorii, biografii, corespondenta personala, memorii si jurnale personale, alaturi de genurile Biblice distincte: scrierile profetice si apocaliptice. Cu toate acestea, Biblia nu este o simpla antalogie; exista o unitate care leaga totul impreuna. O antologie este compilata de un antologist, Biblia nu a fost insa compilata de nici un antologist".

Unica in supravietuirea ei:


Fiind scrisa pe materiale perisabile, a trebuit sa fie copiata si recopiata timp de sute de ani inainte de inventarea tiparului; cu toate acestea existenta, stilul si corectitudinea ei nu au fost diminuate. Biblia comparata cu alte scrieri vechi, are mai multe manuscrise existente decat oricare alte 10 piese de literatura clasica la un loc.

John Warwick Montgomery spunea ca: " A fi sceptic in privinta textului actual al cartilor Noului Testament ar insemna a permite intregii antichitati clasice sa cada in obscuritate, caci nici un alt document al antichitatii nu este atat de bine atestat din punct de vedere bibliografic ca si Noul Testament".

Bernard Ramm, vorbeste despre acuratetea si numarul manuscriselor biblice:


"Evreii au pastrat aceste manuscrise asa cum nici un alt manuscris n-a fost pastrat vreodata. Folosind sistemul lor: massara ( parva, magna si finalis) pastrau evidenta fiecarei litere, silabe, cuvant si paragraf. ( Codul UCCO descoperit astazi) exista in cadrul culturii lor o grupare speciala de barbati ( carturari, cunoscatori ai legii, masoreti) a caror singura datorie era sa pastreze si sa transmita aceste documente cu fidelitate practic perfecta. Cine a numarat vreodata literele, silabele, sau cuvintele scrierilor lui Platon, Aristotel, Cicero sau Seneca?

Supravietuirea prin persecutii:

Biblia a rezistat ca nicio alta carte atacurilor rautacioase ale dusmanilor ei. Multi au incercat sa o arda , sa o interzica, sa o scoata in afara legii, incepand din zilele imparatilor romani pana in zilele noastre dominate de comunism. Sidney Collet spune: "Voltaire, binecunoscutul ateu francez care a murit in 1778, a spus ca in mai putin de 100 de ani, crestinismul va fi sters din existenta si transformat intr-o amintire. Voltaire a devenit o amintire ( masonica) in timp ce raspandirea Bibliei a inceput sa creasca tot mai mult in intreaga lume, purtand cu ea binecuvantare pe oriunde ajunge.

Va prezint aici un documentar vechi, foarte rar, nepromovat, care va arata exact parcursul Bibliei si cofirmarea autenticitatii ei,traseul istoric corect si nu cel alterat de cei care au interesul sa o denigreze






 


Sir Wiliam Ramsay a pornit intr-o calatorie in 1880 ca sa gaseasca dovezi prin care sa arate ca autorii celor patru Evanghelii din Biblie erau fictivi sau daca au existat, au denaturat faptele. El credea ca referirile la anumite detalii istorice din Evanghelia dupa Luca si Faptele Apostolilor, sunt false sau exagerate. Dupa cativa ani de cercetari arheologice si research in scrieri, carti, papirusuri, Ramsay a vazut ca toate detaliile din Evanghelia dupa Luca erau de o acuratete nemaipomenita. Tot ce scria despre recensamantul pe care romanii l-au facut in timpul din preajma nasterii lui Isus in Betleem, despre regii si imparatii care domneau atunci, nume de cetati, obiceiuri culturale si alte detalii, toate erau corecte. Aceste detalii au fost scrise de evanghelistul Luca in Evanghelia lui si in cartea Faptele Apostolilor, din Noul Testament. Ramsay a ramas uimit si la incheierea calatoriei lui, a scris: “Luca este un istoric de mare clasa”.

Iata o afirmatie a lui William Ramsay dintr-o carte a lui.


“Further study...showed that the book could bear the most minute scrutiny as an authority for the facts of the Aegean world, and that it was written with such judgment, skill, art and perception of truth as to be a model of historical statement' (The Bearing of Recent Discovery, p. 85). On page 89 of the same book, Ramsay accounted, 'I set out to look for truth on the borderland where Greece and Asia meet, and found it there [in Acts – Faptele Apostolilor].”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu