Reclama1

vineri, 27 iunie 2014

Un tun colosal de 2,4 miliarde euro, dat României.

              Un tun colosal de 2,4 miliarde             euro, dat României.


1 Avem aceleaşi termocentrale construite până în 1989,  dar acum le alimentăm cu  cărbune importat la un  preţ cu 80-95% mai mare decât preţul intern reglementat de Guvern. Minele româneşti de cărbune se închid rând pe rând,  timp în care importurile de cărbune cresc de la o zi la alta. Preţul mic stabilit de guvern pentru producţia internă de cărbune pune pe butuci regiile miniere făcându-le nerentabile. Importatorii de cărbuni, o duc însă bine mersi deoarece preţul lor de vânzare e liber. Oare ce-i asta? Nu-i oare un sabotaj “pe faţă”  făcut de Guvern  împotriva industriei naţionale? Nu-i oare un act de trădare la cel mai înalt nivel? Dacă minelor româneşti li s-ar ridica limitarea de preţ, statul Român ar face rost de cel puţin 7-8 miliarde de euro anual. Realizaţi ce catastrofă ar fi? Realizaţi că ne-am trezi în situaţia de a nu mai avea nevoie de ajutorul împrumuturilor externe? Mai mult decât atât, mineritul român  ar deveni rentabil şi zeci de mii de locuri s-ar crea instantaneu…asta ne trebuie nouă? De asta avem noi nevoie acum?

2Concret, în anul 2004 România a extras 28,7 milioane de tone tep de cărbune, acum după 10 ani,  în 2014, extracţia nu va depăşi 4,9 milioane de tone, ţinând cont că  extracţia raportată pe primul trimestru al anului în curs  a fost de numai 1,129 milioane tone potrivit Institutului Naţional de Statistică. Importurile la preţ dublu realizate în primele 3 luni ale anului 2014 au fost întradevăr  de numai 96.900 tone, aşa cel puţin putem afla,  adică aproximativ 9%, dar acest lucru este irelevant deoarece ideea e că şi noi am putea face expot! Chiar şi aşa, cele  96.900 de tone umflate la preţ cu aproximativ 80 de euro/tonă au scos în plus din buzunarul statului şi indirect din al nostru suma frumuşică de 7.752.000 euro. Bună afacere, frumos profit! Nu?

3Şi stai că suntem doar la început de an. Vreau să amintesc aici, şi chiar merită amintit faptul că în anul 2012, mai precis la finele lui, Termocentrala Mintia a făcut doar ea singură un impot de 455.000 de tone cărbune cu toate că nu era oportun. Şi atunci,… un SRL s-a pricopsit cu un profit de aproape 40 de milioane de euro, dar de…era sfârşit de an electoral…Poate că la prima vedere eşti tentat să spui că nu-i mare scofală, însă nu acel lucru l-ar spune şi minerii de la Petrila ce au fost lăsaţi atunci  în concediu fără plată pe motiv că Termocentrala în cauză nu mai are nevoie de cărbune! Dar nu asta e ideea principală. Ideea principală constă în posibilitatea României de a extrage 20 de milioane de tone de cărbune TEP (tone echivalent petrol)  şi nu doar de 5. Diferenţa e mare şi această diferenţă se poate exporta…a!… nu avem cui sau nu mai avem flotă? Păi putem atunci spre exemplu putem  să producem mult mai multă energie electrică pe care să o exportăm. Nemţii oare de ce şi-au redeschis toate minele de cărbune? Ruşii de ce îşi modernizează minele? Dar buba-i alta şi pare a fi una colosală!!! Enorm de colosală!!!

GERMANY-ROMANIA-MERKEL-PONTA
Statele din Europa închid termocentralele pe gaze din cauza cărbunilor ieftini care au invadat piaţa şi noi importăm la preţ dublu?  Mai grav, mult mai grav, în 2011, înaintea sosirii neaşteptate a Guvernului Pontabăsist,  România a extras 19,8 milioane tone cărbune TEP (tone echivalent petrol), aproximativ 5 milioane de tone TEP trimestrial, cantitate ce a fost  folosită în proporţie de 99% în cele 11 mari termocentrale ale ţării:
De ce? Foarte simplu, pentru producerea energiei electrice. Cantitatea extrasă în 2011 pur şi simplu a acoperit peste 88% din necesarul intern al industriei termoelectrice! Astăzi însă,…aflăm cu stupoare că extracţia cărbunelui a scăzut brusc la 5 tone TEP/an de la 20 de tone extrase în 2011! Aici apar 3 variante…toate la fel de incredibile!!!
Varianta 1
5Importurile la preţ dublu au suplimentat necesarul. Asta înseamnă că în timpul guvernării Ponta-bă s-a pus pe butuci mineritul românesc definitiv şi, Legea Minelor respinsă momentan în Parlament datorită anului electoral a fost pregătită subtil şi parşiv, nu neaparat numai  pentru Roşia Montană aşa cum ne-a fost dat să înţelegem,  ci mai degrabă pentru întreg ansamblul minier al ţării noastre. Roşia Montană a jucat se pare doar un rol de atragere a atenţiei de la Marea Şmecherie Ponta-Băsistă. Roşia Montana se pare că a fost doar un subiect fierbinte ce l-am ţinut în braţe involuntar şi meschin plasat , pentru a nu simţii că suntem fripţi la buzunare din altă poziţie. Constat acum într-o situaţie “Perplex” că raportările pe anul 2013, respectiv 2012 cu privire la cantităţiile extrase de cărbune versus importate la preţ dublu nu pot fi găsite nicăieri pe internet. Dar absolut nicăieri! Situaţia jenantă în care mă aflu, binenţeles că mă obligă să fac presupuneri şi din reflex şi câteva calcule extrem de simple:

615 milioane de tone cărbune TEP/an  neextrase implică necesitatea unei cantităţi de  30 de milioane de tone de cărbune TEP, importat la preţ dublu în perioada 2012-2013! Cum de ce? Pentru necesarul industriei termo-electrice, pentru producerea energiei electrice ce se consumă în România! Asta da afacere! Poantă bună, Poantă rea, astea-s calculele. 30 de milioane de tone cărbune TEP importat,  deînmulţit cu 80 de euro/tonă adaos în plus faţă de preţul intern ce putea fi obţinut prin neînchiderea minelor autohtone egal = 2,4 miliarde de euro profit obţinut de X. Măi să fie! Asta-i bănet nu glumă! Să nu fi atent la cum să-l împaţi echitabil tuturor actorilor “implicaţi” chiar că faci gâlcevă. Asta da afacere Pontabăsistă. Mai ne mirăm de ce avem iar nevoie de FMI. Auzi frate ce ţeapă ne-au dat, incredibil! Incredibil!!!

7Noi priveam ca proştii la greva “minerilor” de la Roşia Montană vizitaţi şi felicitaţi de Ponta-n subteran şi ţara spumega de greve la minele de cărbune din Petrila şi din toată Valea Jiului. Din toată ţara…pentru că erau lăsaţi pe capete acasă în concediu fară plată…de aia! Şi Băse a tăcut, şi televiyiunile au tăcut, şi Miron Cosma a tăcut, şi Vadim, DD, Crin, Udrea, MRU, Borbely, Geoană…toţi au tăcut! Şi-amu mai au grai?  Doamne…Doamne dă-ne milă! Dă-ne milă şi înţelepciune să ştim ce-avem de făcut, că-i prea mare batjocura şi urgia. Şi plâng oasele strămoşilor în odihna pământului şi lăcrimează mamele că le pleacă copiii-n pribegie.
Varianta 2
Necesarul energetic, al României, asigurat de industria termoelectrică  a scăzut cu 75% în ultimii 2 ani e, este,  şi realmente e,  în  contradicţie cu lăudabila creştere economică, prezentată cu fiecare ocazie de Ponta-băselu. Trec peste ridicol şi peste absurd… şi caut altă explicaţie plauzibilă.
Aşadar…
8Energiile neconvenţionale, energiile verzi, generate de parcurile eoliene şi fotovoltaice au completat, presupun,  necesarul energetic al ţării. Plauzibil…Dar aşa de repede? Şi dacă ar fi aşa…de ce atâta circ cu Roşia Montană şi  legea minelor ce pregăteşte preluarea mineritului de către firme particulare  străine? Ceva “nu bate”, dă cu virgulă… Dar hai să o luăm de bună, şi să admitem că-i aşa!


9Presupunând că au  înlocuit necesarul energetic asigurat de cărbune,  cu eolienele lui Vicol şi fotovoltaicele lui Coco-Jambo,   ce au realizat de fapt? Au mazilit mineritul românesc şi odată cu el toate termocentralele? Nemţii atunci de ce şi-au redeschis toate minele şi concomitent şi-au reprofilat industria termoelectrică de pe gaz pe cărbune? Îndoielnic scenariu…să-i trimiţi acasă  pe mineri  alături de  angajaţii de la Termoelectrica  aşa ţac-pac e greu de crezut. Cred că alta-i socoteala…
Varianta 3
11O combinaţie “potrivit comasată” între cele 2 variante anterioare are o oarecare logică fundamentată. Închiderea temporară a minelor, până la preluarea lor,  făcută în paralel cu ghişeftul importurilor umflate, asistate şi   completate de substituţia  accelerată  a necesarului electro-energetic de către eolienele baronilor politici şi de către parcurile fotovoltaice ale companiilor străine are logică şi e credibilă. E foarte probabil dacă nu chiar evident că asta-i Poanta. Până una alta, înlocuim treptat şi adaptabil   energia electrică  de la  Termoelectrica cu energie-electrică  verde fotovoltaică şi eoliană, asigurăm în acelaşi timp cărbune din import la preţ de preţ să ne iasă şi “nouă” ceva, le dăm o pauză temporară minerilor şi mineritului românesc să-l putem înstrăina prin metoda consacrată a privatizării,   pregătind între timp transformarea Termoelectrica, treptat,…  în  Marefurnizor de energie termică pentru locuinţe. Normal că vom folosi pe timp de iarnă Termoelectrica şi pentru a produce energie electrică, dar…vom avea de grijă ca cei ce au locuinţe casnice termoficate să plătească cu vârf şi-ndesat.
22Vara, energia verde produsă de parcurile fotovoltaice şi eoliene, a prietenilor noştri, e afacere bună, chiar foarte bună, costurile de producţie sunt aproape moca! Iarna nu, dar iarna ne scoatem noi pârleala cu cei ce nu vor să-ngheţe de frig în apartamente, lasă numai să treacă şi alegerile prezidenţiale! Că tot noi suntem…
Sinistru!

33 În încheiere nu pot să omit o dovadă de complicitate a mass-mediei naţionale, inclusiv a celei prezente în mediu on-line, care trâmbiţează de ceva zile bune despre marele jaf al companiilor de electricitate care ne-au umflat facturile de curent electric cu 3-4%. Praf în ochi!








44În loc să caute adevărul îl ascund. În loc să reclame justificările puerile şi nefondate ştiinţific potrivit cărora Guvernele Ponta-Băsiste succesive din ultimi ani,  admiţeau  importurile de cărbune, la preţ pompat,  ca urmare a unor parametri calorici dubli,  au tăcut mâlc! Păi caloric vorbind, cărbunele, huila ca exemplu concret, are în întreaga lume între 3,83 Gcal şi 6,92 Gcal per tonă! Poate să fie din China, din Australia, din Romania, din America sau Germania…poate să fie de absolut oriunde de pe TERRA! Ăsta-i intervalul caloric  certificat ştiinşific!





55Ei însă au făcut pe proştii când oficialii le comunicau că din import, cărbunii aduşi au duble calorii, precum preţul de achiziţie,  şi asta în condiţiile în care huila noastră Românească,  are între  4900-5100 Gcal. De unde făceau importul oare? De pe altă planetă? Halal televiziuni, halal presă. Şi tocmai de aceea apelez la toţi cei de bună credinţă care au reuşit să citească până aici să ducă mai departe cu tărie şi credinţă acest mesaj! Împânziţi internetul, facebook-ul, viaţa socială, privată sau neprivată…împânţi România cu ADEVĂR.







88eu, sunt om simplu, cu vicii şi defecte, cu împliniri şi neîmpliniri, cu bucurii şi amăgiri…sunt om atâta tot. Dacă i-aş fi putut trânti singur  de ţărână pe ăştia care ne batjocoresc de 25 de ani neamu Românesc aş fi făcut-o singur demult , n-aş fi urlat dup-ajutor. Dar n-am putut, că o făceam. Sunt Singur, sunt ca lupul singur  în pădure. Urlu să-mi găsesc fraţii  şi haita. Am  42 de ani de când îmi caut iarăşi haita chiar dac-am 4 pui de lup şi o lupoaică ce mă aşteaptă la bârlog acasă. Nu pot să “văd” cum un popor de Lupi e jumulit din nou de câteva  de hiene şi de o şleată de  şacali. Nu pot…şi nu accept. Dac-am greşit cândva, şi am greşit,  vă rog să mă  iertaţi! Dac-am fost rău, nebun, sau nemilos vă implor să comparaţi!
Nu doar ceea ce am expus, în locul de mai sus, ne stoarce de tărie, de neam şi de copii. Sunt alte multe lucruri, la fel de dureroase, ce de pe-o zi pe alta ne “face” şi ne stoarce! Sunt multe alte fapte la fel de importante, şi poate chiar mai grave, ce trebuie-nţelese . Sunt multe alte vorbe ce trebuiesc rostite şi multe alte doruri ce încă-s răstignite! Dar ăsta-i începutul de-o fi să fie-aşa… sau ăstă-i iarăşi Dusul de n-o vrea Nimenea. În fosta Valahi-a e totul de vânzare, până şi pruncul mic din burta mamei sale!
S-au închinat şi zeii pe acest “pământ de aur”, şi ţara tace că-i  iarăşi, şi din nou  condusă de-un balaur?  Dădeam la otomani 1000 de copii, spahii,  şi-acum dăm zeci de mii? Şi Papa de la Roma!… a sărutat pământul nostru Sfânt, şi noi lăsăm pe Alţii să ne alunge gândurile-n vânt? Io, radu roncea, nu acecept aşa ceva, n-am acceptat şi nu voi accepta!

În 2015 România va fi lăsată fără energie.


hidro
Sistemul energetic al României e pregătit intens pentru a fi scos la mezat în 2015.  În ultimii 2 ani, extracţia de cărbune din România a scăzut constant de la 20 de tone cărbune echivalent petrol/an la numai 5 milioane tone TEP/an, lăsând astfel loc importurilor la preţ dublu..

terTermocentralele Româneşi, aflate în administrarea indirectă a statului, şi-au dublat astfel costurile de achiziţie a materiei prime necesare producerii de energie electrică, cheltuind în plus peste 2 miliarde de euro. În tot acest timp, minele româneşti s-au închis rând pe rând fără ca cineva să observe Marea Şmechereală pregătită. Mii de mineri au fost lăsaţi la vatră fără ca nimeni să sesiseze în vreun fel sutele de revolte ale acestora. Cum a fost posibil? Foarte simplu! Ne-au păcălit cu Roşia Montană, subiect scos de la naftalină tocmai pentru a ne buimăcii de cap şi de a nu sesiza cu adevărat ceea ce urmăreşte de fapt.

fmiLăsând la o parte profitul colosal  al unor SRL-uri obţinut din importul de cărbune destinat Termocentralelor pentru producerea curentului electric, FMI-ul poate arăta,  în sfîrşit, acum cu degetul şi spre nerentabilitatea termocentralelor româneşti. Interesant sistem! În loc să arate cu degetul spre importul de cărbune la preţ dublu, în loc să arate cu degetul spre minele închise, ei FMI-ul arată cu degetul spre ceea ce-i interesează. Şacalii politici alături de Ponta şi Băsescu jubilează. Le-a ieşit din nou figura fără ca cineva să observe. Curând, foarte curând, termocentralele româneşti vor fi dăruite unor străini prin metoda de jaf consacrată, metoda  privatizării şi la fel de curând noua lege a minelor va permite străinilor să la redeschidă.

ponGuvernul Ponta-Băsist au anunţat deja acum câteva zile,  scoaterea la licitaţie a companiei   Hidroelectrica, pe motiv de nerentabilitate economică. Nerentabilitate care la fel ca în cazul Termoelectrica a fost generată din interior. Reparaţii şi modernizări  inexistente, de miliarde de euro, au fost la fel trecute cu vederea de marele vulpoi FMI, în  timp ce sumele colosale stoarse, la fel ca în cazul importurilor de cărbune, s-au împărţit bine mersi între câteva sute de jefuitori. Urmează binenţeles în scurt timp şi Centrala Atomo-Electrică de la Cernavodă după care ţine-te bine  frate  române,  la noile preţuri ale curentului electric.

parAcestea fiind spuse nu pot decât să mă întreb: cine-i şi de fapt care-i rolul real al FMI-ului? Mie-mi pare a fi nu altceva decât un paravan al furturilor, un paravan al corupţiei la cel mai înalt nivel, un paravan al trădării de ţară. Ce-i de făcut? Cum adică ce-i de făcut? E simplu oameni buni, e simplu! Dă de veste-n toată ţara la ceea ce am spus. Trimi-te tuturora mesajul de mai sus! Citeşte-l încă odată dacă n-ai înţeles, şi caută cu grijă când e ceva ascuns. Copiii şi străbunii aşteaptă o minune …dar unde să apară dacă n-ai cui a spune? Ne-nfrânge Iliescu? Asta-i menirea noastră? . De-aceea au stropit străbunii cu sânge glia românească?

romanDa-ţi veste ţării toate, dacă sunteţi români. Acesta-i primul pas. Să ştie tot poporul cu ajutorul cui …se apală ei pă mâini. Să ştie şi copilul ce-i FMI-ul ăsta, o pacoste leproasă ce ne-a intrat în casă! O ciumă şi-o holeră ce stă şi ticluieşte. Un paravan meschin ce l-am primit la masă. Noi am crezut că-i mumă dar iată că e ciumă. Ne-au demolat o ţară cu grijă şi ardoare, acum e rândul tău. Loveşte-i unde-i doare!  Şi unde oare-i doare mai tare ca atunci, când vuie internetul că sunt nişte năpârci. Când paravanul cade şi  negura dispare, vom şti cu siguranţă să privim iar spre soare! Nu-i lupta încă gata şi încă nu va fi! Adu-ţi aminte tată că ai nişte copii!




dddd
Adu-ţi aminte mamă când tu mă legănai, adu-ţi aminte mamă cum de strămoşi vorbeai! Aduceţi-v-aminte ce ţară şi ce neam a stat de-alunguri, veacuri, cu ie şi chieptar! În loc să cânte mierla şi ciocârlia dragă,  ne cântă FMI-ul şi  cucuveaua neagră??




ror3P.S. Cei ce mă acuză adesea şi se tem că sunt nebun, le şoptesc şi de-astă dată că sunt pui de dac bătrân.
Roncea Radu, Bucureşti, 17 iulie 2014
email  (radu_roncea@yahoo.com)
radu roncea Sursa:http://inforor.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu