Cel mai bine platit adolescent a abandonat Hollywood pentru credinta crestina
„Am fost un ipocrit plătit." Mărturisirea nu îi aparține unui politician. Nici măcar unui reprezentant al vreunei biserici. Ci unui actor celebru, considerat cândva cel mai bine plătit adolescent din lume, datorită rolului de succes într-unul dintre cele mai populare seriale din America. Acum, la vârsta de 20 de ani, a abandonat cariera strălucitoare de la Hollywood pentru credința creștină, stârnind rumoare în rândul fanilor.
Pentru mulți oameni, succesul este un rezultat al compromiterii valorilor și a credințelor. Așa a fost până nu demult și pentru Angus T. Jones, celebrul actor din serialul „Two and a Half Men" sau „Hannah Montana". Mass-media a vibrat atunci când a anunțat că părăsește lumea filmelor, îndreptându-se spre credința creștină.
Saltul de la comedie la probleme serioase
Motivația gestului său a fost prezentată public în urmă cu câteva zile: „A fost greu pentru mine să fac parte dintr-un serial care râdea de probleme actuale, care afectează foarte multe persoane. Eram un ipocrit plătit pentru că nu eram de acord cu ce spuneam în serial, însă o făceam", a spus Angus, citat deThe Blaze.
De fapt, dincolo de aspectul etic pe care îl invocă există un substrat care a determinat ruperea relațiilor cu Hollywoodul și renunțarea la cei 300.000 $ pe care îi primea pentru fiecare episod. Motivația este strict religioasă. Noua sa orientare a devenit publică în anul 2012. Conform Procinema, Angus le-a solicitat atunci fanilor săi să înceteze să mai urmărească serialul care l-a făcut celebru. „Dacă te uiți la «Two and a Half Men», te rog, oprește-te! Fac parte din acest show și nu mai vreau asta. Te rog nu-l mai urmări și nu îți mai umple capul cu mizerii. Nu pot fi creștin și să fac parte din serial. Nu pot fi o persoană cu frica lui Dumnezeu și să fiu într-un show TV. Știu că nu pot."
Actorul care l-a interpretat timp de 10 sezoane pe problematicul Jake a declarat într-o apariție recentă pe un post local că abia acum a început să trăiască viața pe care și-o dorea cu adevărat, menționează The Hollywood Reporter.
Replicile tăioase ale cinefililor
Cândva considerat un copil-minune al platourilor de filmare, Angus a atras asupra sa prea puține cuvinte de apreciere pentru noua sa alegere. „Arată ca un călugăr", au reacționat fanii pe rețelele de socializare, făcând trimitere la barba pe care o poartă. Sau „mai bine se apuca de băutură", a scris un altul pe un forum. Evident că nici abordările satirice nu lipsesc: „Copiii-actori de la Hollywood au două opțiuni, ori aleg drogurile, ori Îl găsesc pe Iisus", a notat cineva pe un blog cinefil. Site-ul Cinemarx a calificat gestul lui Angus ca fanatism religios, neuitând să menționeze că declarațiile sale au generat o mulțime de comentarii în care fanii sunt șocați și surprinși de noile lui idei despre religie.
Nici mama lui nu i-a apreciat gestul. Din contră, și-a exprimat îngrijorarea că „a fost exploatat de biserică". Angus însă a recunoscut că a descoperit biserica într-o perioadă dificilă din viața lui: părinții erau în divorț, ceea ce l-a determinat să petreacă mai mult timp departe de casă. Ambii lui părinți au fost arestați în repetate rânduri pentru scandal, posesie de droguri sau arme.
Creştinii, blamaţi la Hollywood
Și alți actori recunosc atitudinea negativă cu care se confruntă Angus, ca răspuns la noua sa orientare religioasă. „Există o percepție negativă față de creștinii de la Hollywood", a afirmat recent Kevin Sorbo. „Și o percepție negativă față de oamenii care cred în Dumnezeu."
Sorbo spune că el resimte diferența clară de atitudine la Hollywood de când și-a exprimat public orientarea creștină. Nu mai primește atât de multe roluri ca în trecut, fapt care îl determină să se întrebe de ce afilierea sa religioasă ar trebui să afecteze activitatea sa.
Aceeași situație este relatată și de către actorul Stephen Baldwin care a devenit creștin după atacurile teroriste din 11 septembrie. În primii ani de la convertirea sa era extrem de vocal cu privire la religia sa, ceea ce i-aîndepărtat de el pe producătorii de la Hollywood și l-a făcut să piardă roluri. A luat decizia să nu mai joace decât în filme creștine. La fel a făcut și Kirk Cameron, care este cunoscut, în special, pentru filmul "Left Behind".
Nu este greu de observat că cei care sunt extrem de deschiși cu privire la valorile lor religioase au avut de pierdut pe planul carierei. A devenit o adevărată aventură recunoașterea convingerilor creștine. Și nu doar la Hollywood.
Intoleranța toleranților
Într-o epocă a relativismului etic, pretenția creștinilor că există adevăr absolut devine deranjantă. Pentru mulți, creștinismul rămâne doar o formă de identitate și nu de convingeri trăite și exprimate. Aceasta face diferența dintre un creștinism privat, trăit în proprie intimitate, și o exprimare publică a valorilor în care crezi. Poți fi acceptat cu valorile proprii atâta timp cât nu faci caz de ele. Ce rămâne în intimitate este încă respectat. Și nu trebuie să fie nimeni vedetă la Hollywood pentru a resimți efectele abaterii de la „norme".
Orice discuție despre valori religioase în spațiul public este taxată. Şi asta nu doar în SUA, țara „corectitudinii politice". Situația este similară și pe plaiuri mioritice, acolo unde apartenența creștină este covârșitoare, în termeni statistici, dar nu și convingătoare atunci când trebuie evidențiată în public. Este suficient să evaluăm compromisurile zilnice pentru a avea un tablou real. Sau de observat conversațiile cotidiene pentru a remarca care sunt subiectele care suscită interes. Nu este dificil de dedus că Dumnezeu rămâne „sechestrat" în biserică, fiindu-I interzis accesul în spațiul public. Iar cine încalcă regula, trebuie să fie pregătit pentru porția de zâmbete, asemenea lui Angus. Evadarea nu va fi întâmpinată cu aplauze.
Iar un stigmat odată așezat cu greu mai poate fi anulat, marginalizarea fiind o consecință firească a unui mod eronat de a înțelege practica creștină de astăzi. Aceasta chiar și într-o țară precum România, care continuă să își invoce rădăcinile creștine.
Semnele Timpului.
Semnele Timpului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu