Bine ati venit in noul peisaj construit de om! Cum se vede din avion Texasul ciuruit de sonde
Peisajul statului american Texas a fost modificat radical de exploatarile care au loc in acesta regiune: vazut din avion, statul american nu pare altceva decat o mare de campuri geometrice din care ies utilaje, conectate intre ele cu cai de acces. "Ma indoiesc ca oamenii care circula cu masina vad cum arata, de fapt, caminul lor. Bine ati venit in noul peisaj construit de om!"
„În cinci ani de la boom-ul înregistrat de industria fracking-ului, colinele cândva frumoase din sudul Texasului au devenit peisaje industriale de groază. Iar sănătatea locuitorilor este parte din „răul colateral”, arată un studiu al grupului Earthworks, care indică faptul că toate chimicalele periculoase prezente în aerul din regiunile unde se practică fracking-ul provoacă probleme de sănătate grave celor care locuiesc în proximitatea exploatărilor. (…) Myra Cerny şi familia ei (soţul Mike şi fiul Cameron, de 15 ani) suferă de simptome variate, de la dureri ale oaselor la migrene, probleme respiratorii şi bronşită cronică. Cameron are sângerări nazale frecvente şi prezintă probleme de sănătate cumulate care, în mod normal, nu se întâlnesc în cazul adolescenţilor. Întreaga familie trăieşte cu ajutorul antibioticelor, inhalatoarelor şi calmantelor. Cei trei locuiesc în mijlocul unei zone industruale: 18 puţuri se află în raza a peste un kilometru de casa lor, 37 de puţuri, în raza a aproape patru kilometri, plus că mai sunt şi centrele de procesare, pe lângă aceste puţuri de exploatare”, notează ENS Newswire.
Articolul citează o serie de studii care au demonstrat că fracking-ul, prin procedura implicată şi substanţele chimice emise, este extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor. Familia prezentată a făcut numeroase plângeri către autorităţile însărcinate cu protecţia mediului din statul Texas – o investigaţie în acest sens a descoperit că un număr mare de hidrocarburi erau eliberate în aer prin fracking, inclusiv chimicale care ar putea afecta creierul ori sistemul nervos şi care au impact asupra dezvoltării copiilor. În ciuda rapoartelor şi neregulilor constatate chiar de către autorităţi, companiile care nu au respectat normele de mediu nu au fost sancţionate (articolul citează exemplul unei firme care a depozitat un container petrolier timp de 12 ore în faţa uşii familiei Cerny, timp în care emisiile de substanţe toxice din zonă au depăşit de 112 ori rata maximă admisă). „Experienţa familiei Cerny nu este singulară. Familii întregi sunt prinse în capcana traiului în poluare toxică”, notează articolul citat, pe care îl găsiţi integral aici.
Relatări similare despre problemele cauzate în Texas de fracking puteţi citi şi aici.
Surse şi foto: ENS Newswire, CleanTechnica, SourceWatch, Flickr, http://totb.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu