Trei lideri republicani din Camera Reprezentanţilor i-au transmis, recent, preşedintelui american, Barack Obama, o scrisoare oficială, în care îl avertizează că Moscova va desfăşura rachete nucleare şi bombardiere capabile să fie înarmate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune în Peninsula Crimeea, anexată în martie, de la Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”a tot ameninţat, în ultimele luni, cu folosirea armelor nucleare până la un stadiu nemaivăzut după Războiul Rece”, au subliniat aleşii americani, citaţi The Washington Free Beacon.

Sisteme Iskander M şi bombardiere Tu-22

James Inhofe, membru al Comitetului Serviciilor Armate al Senatului, a dezvăluit că Putin a anunţat în august că va aproba trimiterea în Peninsula Crimeea a sistemelor de rachete Iskander M cu rază scurtă de acţiune, dar care pot purta încărcături nucleare şi a bombardierelor Tu-22, care la fel pot fi înarmate cu rachete de croazieră nucleare.

Potrivit publicaţiei „IHS Jane’s Defence Weekly“, bombardierele nucleare Tu-22 erau „coloana vertebrală a unităţilor de atac a marinei sovietice în timpul Războiului Rece”.

Rusia nu ţine cont de tratate

”Staţionarea noilor forţe nucleare în Peninsula Crimeea, teritoriul ucrainean anexat de Rusia în luna martie, este o ameninţare nouă şi periculoasă faţă de securitatea Europei cât şi un mesaj clar din partea lui Putin, spunând că intenţionează să încalce în continuare integritatea teritorială a vecinilor săi”, a susţine Inhofe în „Foreign Policy“.

Peninsula Crimeea şi portul Sevastopol, acolo unde Forţele navale ale Rusiei au o importantă bază operaţionala, se află la mai puţin de 400 de kilometri în linie dreaptă de România.

În scrisoarea trimisă preşedintelui american , Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice, şi Michael Turner, preşedintele Subcomitetului pentru forţe terestre şi aeriene, au atenţionat că Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) din 1987 prin construirea unei rachete de croazieră interzise. Racheta a fost identificată de oficialii americani  cu numele R-500.

Parlamentarii au declarat că desfăşurarea nucleară rusă în Peninsula Crimeea reprezintă ”o încălcare clară, şi poate irevocabilă” a acordului dintre NATO şi Rusia semnat în 1997.

Cei trei congresmeni i-au cerut preşedintelui Obama  să schimbe starategia de abordare în cazul în care Rusia refuză să revină în conformitate cu acordul INF.

Putin trebuie oprit

Putin ”trebuie să fie făcut să înţeleagă că acţiunile sale nu vor face nimic mai mult decât îndepărtarea Rusiei de Occident, alienarea economiei şi a securităţii ţării”, au adăugat congresmenii americani în scrisore.

”Până când vom avea o strategie care să-l convingă pe Putin că nu poate să-şi îndeplinească visul privind o „Nouă Rusie“ prin anexări ilegale, invazii ascunse şi provocări nucleare, nu ar trebui să ne aşteptăm ca sancţiunile şi comunicatele să aibă un efect asupra acţiunilor sale”, au avertizat aleşii  americani.

”Miza este prea mare pentru a continua să-i permitem dictatorului Rusiei că continue să avanseze pe calea actuală către destabilizare regională fără o opoziţie serioasă”, se mai arată în document.

Aliaţii NATO şi în special cei din Europa de Est sunt îngrijoraţi de ameninţările militare ruse. În plus ei se opun şi încercării administraţiei Obama de reducere a armelor nucleare tactice ale SUA în Europa.

Rusia a întrecut SUA

Un raport al Departamentului de Stat al SUA a anunţat o schimbare în ceea ce priveşte dotarea cu focoase nucleare a marilor puteri militare. Astfel, Rusia întrece pentru prima dată Statele Unite, având 1.643 de focoase nucleare dislocate pe rachete balistice intercontinentale, la bordul submarinelor şi bombardierelor, faţă de 1.642 ale SUA

.

Sursa:http://adevarul.ro