Reclama1

joi, 16 octombrie 2014

Proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizații

Proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizații

IMG_0419
 
Cianurarea României a intrat în linie dreaptă în această toamnă. Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfășoară deja lucrări de construire la prima platformă industrială a proiectului minier, precum și pentru ridicarea depozitului de carote. Nici una din activități nu este autorizată.
Rețeaua Mining Watch România reclamă totala lipsă a funcționalității autorităților de profil din județul Hunedoara, precum și a Guvernului României. Unul din cele mai mari zăcăminte aurifere din România și obiectul unui proiect minier de mari dimensiuni a început să fie pregătit pentru exploatare fără ca autoritățile vizate să ia măcar act de acest lucru. Impertinența Deva Gold SA de a începe un proiect minier fără autorizațiile de construire necesare este întrecută doar de lipsa vigilenței instituțiilor responsabile cu sancționarea acestor fapte ilegale.
S.C. Deva Gold SA, companie deținută de Eldorado Gold (80%) și Minvest Deva (<20%) a început activitățile de construire și amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreană. La momentul actual numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă a fost adus recent un concasor, utilaj specific operațiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje amenajează platforme ce vor avea diferite funcțiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare. Nici una din aceste amenajări nu are autorizație de construire. Pe 15 octombrie, Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a lua măsurile legale de sancționare contravențională și prentru a dispune sistarea lucrărilor ilegale.

Lucrările sunt comandate de Deva Gold către firma deveană Acomin. Obiectivele nu au afișate panouri informative privind tipul și obiectul șantierului. Lucrările nu sunt autorizate de primărie, deși declarațiile primarului Petru Cîmpian din 2 octombrie, afirmau contrariul. Reiese cu certitudine că acesta era la curent cu lucrările ce se derulau, dar nu a luat măsurile legale privind șantierele neautorizate. Numeroase autovehicule de mare tonaj încărcate cu utilaje tranzitează de săptămâni deja centrul comunei către obiectivele viitorului proiect minier.
Mina de suprafață cu cianuri de la Certej a demarat fără a ține cont de avize de mediu, de garanții fiananciare în caz de accident și fără a angaja efective notabile de localnici. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zonă protejată, sit Natura 2000, incompatibilă cu proiecte industriale ce implică iazuri de decantare sau cariere de suprafață. Studiul de impact în urma căruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar și tratează superficial numeroase aspecte tehnice fără rezolvare evidentă. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat în instanță de membrii rețelei Mining Watch România.
“În cazul Certej nu putem vorbi de un stat de drept, de o supremație a instituțiilor, putem doar să remarcăm voința companiilor miniere devenită lege. Asemenea dispreț făță de autoritate este o ofensă adusă în primul rând tuturor românilor. Este de datoria oricărui cetățean să ceară ca acest abuz să fie aspru pedepsit pentru a descuraja orice tentativă de a surclasa legile și binele comun” a declarat Ștefania Simion, reprezentant al Mining Watch România.
1. Lucrări aferente organizării de șantier pentru proiectul “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej” în satul Boșca Mică, comuna Certeju de Sus.
Fotografii din 6 octombrie 2014




Fotografii din 15 octombrie 2014


În imaginea de mai jos se poate vedea și un concasator de piatră.

2. Lucrări de construire sediu administrativ, depozit de carote, prelucrare probe și împrejmuiri proprietate pentru proiectul “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej” în satul Certej (în zona numită și Mireș) la limita cu satul Bârsău.



Sursa:http://miningwatch.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu