Reclama1

vineri, 3 octombrie 2014

NIS Petrol a început PROSPECTAREA solului în Timiș. Ce mesaj transmit activiștilor și populației oficialii companiei VIDEO

NIS Petrol a început PROSPECTAREA solului în Timiș. Ce mesaj transmit activiștilor și populației oficialii companiei VIDEO
geofoni
NIS Petrol România a început săptămâna aceasta activitățile prospectare geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled, din județul Timiș. Mai exact, se acționează pe o suprafață de de 580 km2 din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Activitățile de prospectare geofizică se încheie în luna ianuarie 2015, susțin reprezentabții NIS Petrol România, care au ținut să precizeze faptul că toate aceste acțiuni se desfășoară cu avizul autorităților statului, proiectul fiind aprobat de ANRM.
Activitatea de prospectare se face la suprafață, fără a se folosi explozibili
“Prospectarea geofizică este principala metodă folosită, încă din anii ’50 în România, pentru investigarea structurilor geologice și stratigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situații favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafața Pământului, pe drumul de emisie și, ulterior, reflecție a undelor către punctele de recepție”, explică Mikhail Danilin, Director Executiv Upstream, NIS Petrol.
Mikhail Danilin
Echipa seismică de cercetare acoperă 500 – 600 ha zilnic. Specialiștii spun că impactul asupra solului dispare imediat după ce cercetarea este efectuată. Practic solul este apăsat de utilajele vibratoare, care au o greutate de 32 de tone, acționate de un sistem hidraulic aproximativ 30 de secunde într-un singur loc. De aici informațiile sunt captate de geofoni, care mai departe transmit informațiile digitalizate într-un computer, iar cu ajutorul unui soft acestea sunt ”decriptate” în următoarele luni. ”Aceste acțiuni din punct de vedere seismic nu produc daune serioase mediului înconjurător: nu avem contact cu sursele de apă potabilă, nu se folosesc chimicale sau substanțe speciale periculoase, nu utilizăm explozibil ( cum se făcea prospecțiunea în anii din urmă). În cadrul acestui proiect, compania a decis să folosească doar vibratoare”, arată Danilin.
 ”Acceptăm dreptul activiștilor de a protesta”
Referitor la protestele activiștilor din ultima perioadă, reprezentantul NIS Petrol România a ținut să puncteze faptul că această companie este deschisă la orice dialog. ”Acceptăm dreptul activiștilor de a protesta, chiar dacă nu înțelegem de ce leagă anumite probleme de activitatea noastră. Compania noastră e deschisă să stabilească un dialog cu activiștii, și încercăm să soluționăm orice probleme în mod constructiv. În egală măsură nu suntem împotriva unui control civil al activităților noastre, care e posibil prin legea românească. Suntem transparenți și vream ca populația să știe că nu facem nimic nociv mediului. Vreau să accentuez că totul trebuie făcut în mod civilizat și constructiv, iar dialogul este foarte important. Deja s-au înregistrat accidente în câmp, s-au dat foc unor echipamente, ceea ce nu e doar o daună financiară, cred că nu e legal, în România”, am mai spus Mikhail Danilin.
utilaje
”Suntem conștienți că producem pagube asupra producției, recoltelor sau pământului, dar trebuie reținut că există un acord pe care îl semnăm cu fiecare proprietar de pământ sau arendaș, ca să compensăm pierderile în producție sau recoltă și ca să recultivăm ceea ce am călcat. Nu tot pământul va fi afectat, ci doar o linie de trecere – urmele lăsate de echipament, de 3 – 4 metri. Din experiența noastră, putem spune că la un hectar de teren pagubele ating între 3 și 5%. După ce e operațiunea e încheiată din partea nostră, estimăm daunele împreună cu proprietarul și în urma acestui raport oferim compensații conform prețului pieței. Pentru pământ putem oferi oamenilor compensație financiară ca să recultiveze, sau o putem face noi. După ce testul seismic a trecut nu se vede nicio urmă”, a explicat Iosif Ingrisch, project managerul companiei Geolink cu care colaborează NIS Petrol România pentru aceste prospectări.
Conform Constituției și legilor în vigoare, statul are dreptul de acces și de a întreprinde lucrări în subsolul unui teren aflat în proprietate privat, iar NIS Petrol acționează în numele statului român pe perimetrele EX 7 Periam si EX 8 Biled Conform legii fundamentale a României, bogățiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului român. “NIS Petrol desfășoară în perimetrele din Timiș activități de prospectare geofizică în conformitate cu legislația din România. Etapa de prospectare presupune o trecere temporară a echipamentelor partenerilor noștri pe terenurile din zonă, în virtutea dreptului de servitute legală. Legea petrolului instituie în favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legală, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie și lasă terenurile din zonă în starea lor inițială”, adaugă reprezentantul NIS Petrol.







Pana sa devina un nou Texas, Timisul e afectat de disputa dintre protestatari si firmele care cauta petrol


Pana sa devina un nou Texas, Timisul e afectat de disputa dintre protestatari si firmele care cauta petrol

Scris de M. Hoster - Una dintre cele mai mari companii cu activitate în domeniul gazului natural şi al petrolului vrea să facă din Timiş un nou punct de atracţie pentru industria de specialitate din Europa. Deocamdată nimeni nu ştie dacă aşa va fi, cert este că explorările efectuate de aceasta pentru stabilirea bogăţiilor solului au dus la proteste, legale, dar şi la distrugerea echipamentelor societăţii care efectuează prospecţiunile.

Discuţiile dintre cei care sunt pro şi contra operaţiunilor de prospectare a solului vor exista mereu, iar acestea au fost şi mai mult inflamate de apariţia exploatării gazelor de şist. Chiar dacă în Timiş fosta companie de stat din domeniul petrolului face exploatări şi extracţie de petrol de ani buni de zile, discuţii prea intense nu au fost niciodată. Ultimii ani însă au inflamat spiritele şi de multe ori s-a ajuns şi la manifestări mai „intense”.

Finalul săptămânii trecute a adus la Cenad proteste ale oamenilor legate de prospecţiunile efectuate de o companie petrolieră în această zonă. De la demonstraţia legală, la orele serii s-a ajuns la distrugerea echipamentului companiei care lucrează la testarea solului în vederea descoperirii eventualelor zăcăminte de petrol exploatabile.


Până ca Timişul să devină un mic Texas se pare că drumul e lung, iar perspectivele incerte. Societatea care a primit în concesiune perimetrul care include şi Cenadul a angajat o firmă de specialitate în scanarea subsolului, iar aceasta îşi face datoria şi realizează operaţiunea pentru care a fost angajată.

Lucrările efectuate de aceasta au dus la protestele de duminică.

Acuzată că poluează solul şi sursele de apă, compania de exploatare se apără şi spune că oricine doreşte poate verifica modul în care se desfăşoară testarea existenţei resurselor. Conform reprezentanților companiei, în partea tehnică a testării nu se folosesc substanţe chimice, nu este afectată sursa de apă, nici măcar nu se foloseşte exploziv. Iar în teren se văd aceste fapte, deoarece aici este utilizată o tehnică în care se folosesc nişte utilaje speciale care transmit vibraţii în subsol prin intermediul unei plăci vibratoare, fără a se folosi niciun fel de substanţe chimice, foraje sau explozivi.

„Acceptăm ca ei să protesteze, dar nu acceptăm niciun fel de intervenţii împotriva companiei noastre. Nu înţelegem de ce ni se aduc învinuiri ce nu au legătură cu noi. Compania este deschisă la dialog cu activiştii pentru soluţionarea problemei. Nu suntem împotriva controlului civil, care este posibil prin legile româneşti. Noi vrem să fim transparenţi, putem arăta că nu se desfăşoară niciun fel de activitate nocivă asupra mediului. Suntem dispuşi la discuţii, dar într-un mod civilizat şi constructiv. Au fost accidente, activiştii au dat foc la utilaje. Nu e vorba neapărat de daună financiară, dar nu e legal ce se întâmplă”, a declarat Mihail Danilin, reprezentantul companiei petroliere implicate.

Compania îşi asumă producerea unor pagube, aici vorbim de pagube în sensul că pe o porţiune de patru metri este afectată recolta în câmp, odată cu trecerea utilajelor.

„Este adevărat, noi producem pagube la recoltă. Dar există un acord cu fiecare proprietar sau arendaş, pentru compensarea pagubelor şi recultivarea pământului. E afectată doar o fâşie, este vorba3 – 4 metri lăţime. Echipa estimează pagubele şi plătim compensaţiile, conform pieţei. Fie compensaţii către ei în bani, sau o facem noi. După ce se face testul, după câteva luni de la trecerea utilajelor nu se vede nici o urmă. Preferăm să lucrăm în sezonul uscat pentru a nu se face pagube mai mari când este umed şi noroi”, a mai spus Danilin.

De ce crede acesta că sunt oamenii supăraţi?

„Cred că se sperie că le stricăm recoltele. Noi plătim pentru pagube şi o facem anticipat pentru o parte din bani, o sumă e dată deja oamenilor. Vom arăta că daunele vor fi rezolvate. Cred că oamenii mai sunt speriaţi şi de povestea gazelor de şist. Că nu înţeleg sau nu deţin informaţii corecte. Nu suntem informaţi despre gazele de şist. Da, putem face şi prospecţiuni pentru acest tip de gaze, dar nu suntem interesaţi. Studiile noaste nu pot afecta sursele de apă sub nici o formă. Frica nu e justificată”, spune Danilin.

El spune că în zonă sunt probleme legate de poluare, dar că acestea durează de mult timp şi nu au fost provocate de acțiunile companiei pe care o reprezintă. Mai mult, compania este dispusă, pe banii proprii, să descopere fatorii poluanți: „Trebuie făcută o cercetare asupra surselor de poluare, s-a constatat că există o asemenea problemă, nu ne aparţine, este de mult timp. O putem face noi, dar sigur nu suntem noi de vină”.

Unele surse din zonă vorbesc despre o serie de conducte care se află în pământ de mai mult timp, prin care se transportă ţiţeiul extras de sondele unui alt producător, o societate care extrage ţiţei din zonă de dinainte de 1989.

Evaluarea pagubelor se face împreună cu fermierii şi deja s-au plătit avansuri de câte 100 de lei pe fermier pe hectar declarat la APIA. Estimările arată că afectate sunt doar 3 – 5 procente din terenul sondat.
Oameni nemulţumiţi, protestatari şi geofoane incendiate

O parte dintre localnicii din Cenad consideră că testele efectuate de compania petrolieră afectează solul şi că în urma acestora vor avea probleme cu apa. Lucrurile au degenerat duminică seara, după un protest la care au participat oameni din Cenad, dar şi alte persoane venite pentru protest din alte localităţi. Toate problemele de la Cenad au apărut imediat după protest.

Unul dintre proprietarii de teren a ridicat geofoanele de pe parcela sa (senzorii cu care se „simt” undele care stabilesc ce se află în subsol) şi picheţii din lemn care erau instalaţi pe acel teren, iar mai mulţi tineri, dintre cei care au participat la protest, le-au adunat şi le-au depus la marginea terenului agricol. După lăsarea serii geofoanele au fost distruse prin incendiere.

Incidentul a fost înregistrat duminică după-masă, atunci când proprietarul a decis că trebuie să are terenul respectiv. El a ridicat acele geofoane spunând că îl împiedică să are terenul.

„Nu mi-a cerut nimeni acordul. Eu plănuiesc să-mi lucrez terenul în continuare. Ce să fac altceva? Că eu din terenul ăsta trăiesc, îmi întreţin familia din terenul ăsta, n-am alt venit”, a declarat, conform postului TV Digi24, Vasile Gligor, proprietarul terenului.

„Oamenii trebuie să conştientizeze că stă în puterea lor să meargă fiecare pe pământul lui şi, dacă nu şi-au dat acordul, pur şi simplu, să scoată tot ce găsesc pe pământ, să facă reclamaţii, să cheme poliţia, pentru că altfel nu se poate”, a declarat, conform aceleiaşi surse, Ivan Vasilciu, organizatorul mitingului.

Ulterior, duminică seara acele geofoane au fost incendiate. Proprietarii instrumentelor au reclamat distrugerea la poliţie, iar forţele de ordine l-au chemat la audieri pe proprietarul terenului. Vasile Gligor a mai declarat că nu ştie cum au luat foc geofoanele.

„Cineva a dat foc sau au luat foc singure, nu ştiu ce s-a întâmplat. Eu le-am scos de pe câmp și le-au pus la capătul tarlalei”, a mai declarat Vasile Gligor.





Surse:http://www.pressalert.ro
         http://www.tion.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu